Početna Kultura Na današnji dan pre 110 godina Srpkinja Jovanka Bončić prva je diplomirala...

Na današnji dan pre 110 godina Srpkinja Jovanka Bončić prva je diplomirala na Darmštatsom univerzitetu

Srpkinja Jovanka Bončić (udato Bončić Katerinić) je prva diplomirana studentkinja Tehničke Visoke škole u Darmštatu. Ona je 18. jula 1913. godine, postala je prva žena arhitekta sa diplomom inženjera u istoriji Nemačke. O neobičnosti tog događaja svedočio je pre jednog veka berlinski list „Ilustrovane novine”, koji je na celoj naslovnoj strani objavio fotografiju diplomaca, gde je sedeći među mladićima bila i mlada Jovanka Bončić. Rođena je u Nišu 5. jula 1887. od oca Mihaila i majke Katarina. Studije arhitekture je započela na Beogradskom univerzitetu da bi nakon sedmog semestra i stečene prakse u Srpskim državnim železnicama, studije nastavila u Darmštatu, na Visokoj tehničkoj školi. U analima Visoke tehničke škole je zabeleženo da je Jovanka bila prva žena koja je na tom evropskom univerzitetu stekla diplomu. Od pre dvanaest godina Jovankino ime nosi priznanje Univerziteta Darmštat, koje se dodeljuje ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke. Njeno ime nosi i jedna od ulica u kampusu Univerziteta Darmštat.


Na studijama u Darmštatu upoznala je Ukrajinca Andreja Katernića diplomiranog inženjera sa kojim je kasnije stupila u brak. Jedno vreme su živeli u Sankt Petersburgu i u Kijevu, da bi se 1922. godine doselili za Beograd u kome su ostali do kraja života. Jovanka Bončić Katernić je od 1930. pa do početka rata 1941. vodila sektor građevine na Beogradskom univerzitetu i zadužila Beograd, mnogim i danas očuvanim, poznatim građevinama kao na primer zgrade Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta. Njena dela su i čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Koviljači. Nakon Drugog svetskog rata je penzionisana i ostala je da živi u Beogradu do svoje smrti 1966. godine

Jovanka nije bila jedina devojka iz Srbije koja u to vreme studirala u inostranstvu. Još pre nje 1879. godine, Draga Ljočić je dobila diplomu medicinskih nauka, čime se svrstala među prvih deset žena u Evropi koje su stekle univerzitetsku diplomu. Interesantan je podatak koji navodi prof. dr Ljubinka Trgovčević-Mitrović sa Fakulteta političkih nauka da je na Ciriškom univerzitetu od godine kada je Draga Ljočić diplomirala do Prvog svetskog rata studiralo 35 studentkinja iz Srbije. „Samo kao stipendistkinje Kraljevine Srbije na Ciriškom i ostalim evropskim univerzitetima visokoškolske diplome u tom periodu sticalo je 45 studentkinja”, pojasnila je prof. Trgovčević, a istaknute u tzv. Ciriškom kružoku bile su upravo srpske studentkinje Milena Bota iz Kruševca, Ružica Dražić iz Šapca, Mileva Marić (Ajnštajn) iz Novog Sada i mnoge druge.