Početna Kultura Kruna višedecenijskog stvaralaštva – Jovanka Božić nagrađena u Rumuniji

Kruna višedecenijskog stvaralaštva – Jovanka Božić nagrađena u Rumuniji

Pesnikinja iz Valjeva, Jovanka Božić, boravila je u Rumuniji na dva međunarodna poetska festivala. Najpre je, u organizaciji Internacionalne akademije u Krajovi, od 16. do 21. juna, učestvovala na svetskom festivalu poezije Mihaj Eminesku. Predstavila je pesmu posvećenu ovom velikom rumunskom pesniku i nekolike sonete iz nove knjige poezije „Uvek”.

U zajedničkom Zborniku pesama i biografija 32 svetska pesnika, učesnika ovog festivala, objavljene su četiri njene pesme na rumunskom jeziku. Kao i prvi put (2019.) kada je na ovom festivalu, nagrađena zlatnom medaljom i ovoga puta je, od organizatora festivala, takođe primila medalju najblistavije plemenitosti, sa likom Mihaja Emineskua i Diplomu „Ambasador kulture” – za razumevanje različitih kultura, promociju duhovne baštine i književnu saradnju.

Akademija poezije „Tomitana”, u rumunskom gradu Konstanci (Tomisu), u periodu od 21. juna do 1. jula organizovala je svetski Poetski simpozijum na kome je učestvovala i naša sugrađanka, sa preko dvadeset pesnika. Najpre se predstavila sa četiri lire posvećene velikom pesniku Ovidiju (koji je, u vreme Rimskog carstva izgnan u ovaj grad, gde je i završio život). A svoje kaligrafski ispisane pesme, na srpskom jeziku, poklonila je arhivi Akademije.

Biblioteci Akademije „Tomitana” poklonila je dva originalna dokumenta o međudržavnim odnosima Srbije i Rumunije iz 1883. i 1886. (Inače, Zbornik dokumenata srpskog diplomatskog predstavništva u Rumuniji – period od 1879. do1902. štampaće Državni arhiv Srbije, ove godine.)

Aktivno je učestvovala u kreativnim poetskim radionicama, napisala nekolike tekstove, pesme, posvete i imala veoma zapaženu video prezentaciju na temu „Izgnanstvo kao konstanta života”. Pored obilaska grada, praćenja kulturnog programa, prisustva u Ovidijevom gradu, učesnici ovog Simpozijuma, posetili su i manastire: Sv. Andreja i Dervent, na Delti Dunava.

Na Petrovdan (po gregorijanskom kalendaru), nakon liturgije, Predsednik Akademije „Tomitana”, arhiepiskop akademik profesor univerziteta dr Teodosije Petresku uručio je Jovanki Božić zlatnu medalju sa likom Sv. Dionisija. Diplomu i zvanje punopravne članice Univerzalne akademije pesnikaza izuzetnost njene poezije primila je od velikog rumunskog pisca i naučnika, Barbu Konstantina, predstavnika Akademije.

U Bukureštu, od Hrišćanskog univerziteta Dimitrije Kantemir, dobila je diplomu člana osnivača Evropske akademije nauke, umetnosti i književnosti Dimitrije Kantemir – Bukurešt – koja je osnovana 2023. povodom 350. godišnjice rođenja velikog naučnika. Ova priznanja krunišu njeno višedecenijsko književno stvaralaštvo proisteklo iz saradnje sa mnogim obrazovnim, kulturnim i književnim institucijama u Rumuniji.

Izvor: Kolubarske.rs