Početna Događanja Gosti iz Maglića oduševili građane Kirhajm Teka

Gosti iz Maglića oduševili građane Kirhajm Teka

U Kirhajmu Teku, gradu nedaleko od Štutgarta, u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg nedavno je održan trodnevni letnji festival, 41. po redu, na kome su po prvi put nastupili članovi KUD Đuro Jakšić iz zbratimljenog mesta Maglić, kod Bačkog Petrovca, članovi udruženja likovnim umetnika Petrovac i predstavnici Kulturnog cenra Bulkes-Maglić. Godinama traje saradnja ovog grada u Nemačkoj i sela u Vojvodini, koja povezuju mnogi nekadašnji stanovnici mesta Bulkes – kako se Maglić do Drugog svetskog rata zvao.

2019. godine član Opštinskog veća u Magliću Radomir Zotović i predsednica Saveta Mesne zajednice Maglić Marica Stojanović utvrdili su program saradnje ova dva mesta, i to sa gradonačelnicom Angelikom Mat-Hajdeker i članovima Gradskog veća Kirhhajm Teka. Na osnovu dogovora i ciljeva formirano je Udruženje za promociju, sporazumevanje naroda, negovanje kulture i zavičaja između grada Kirhajm Teka i opštine Bački Petrovac (kome priprada selo Maglić). Od tada saradnja ova dva mesta uspešno se odvija kroz sve navedene programe, međusobne posete i kulturna stvaralaštva.

Na Letnjeg festivalu igrači KUD Đura Jakšić iz Maglića su izveli niz igara iz Srbije, a među njima i Igre iz Studenice, oduševivši sve prisutne. Lep doček i lepo druženje ostaće svima u sećanju a saradnja ova dva mesta se nastavlja. Igrači KUD Đura Jakšić, bili su u pratnji KC Buljkes-Maglić i Udruženja likovnih umetnika iz Bačkog Petrovca.