Početna Kultura Film „Peto pismo Hilde Dajč” biće prikazan filmskom festivalu Atlanta Jewish (Film...

Film „Peto pismo Hilde Dajč” biće prikazan filmskom festivalu Atlanta Jewish (Film Festival)

Selektori Atlanta Jewish Film Festival iskazali interesovanje da dokumentarno-igrani film pod naslovom „Peto pismo Hilde Dajč” uvrste u program festivala u narednoj 2024. godini, istakli su predstavnici Muzeja žrtvama genocida Beograd. „Ono što nas posebno impresionira je to da Muzej nije konkurisao svojim filmom za učešće na ovom festivalu, već je očito da su selektori saznali za naš film putem pozitivnih kritika koje je on dobio”.

Dokumentarno-igrani film, u produkciji Muzeja žrtava genocida, pod nazivom „Peto pismo Hilde Dajč”, nastao je po scenariju Božidara Nikolića, a u režiji Ivice Vidanovića. Film je premijerno prikazan 27. januara ove godine u Beogradu na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.


Polučasovni dokumentarno-igrani film „Peto pismo Hilde Dajč” osvetljava sudbinu jevrejske devojke Hilde Dajč, herione Drugog svetskog rata, poznate i kao „srpska Ana Frank”. Studentkinja arhitekture, poreklom iz imućne aškenaške porodice Dajč, početkom Drugog svetskog rata prijavljuje se za volontiranje u svojstvu medicinske sestre u Jevrejskoj bolnici u Beogradu. U želji da pomogne svome narodu odlučuje da dobrovoljno ode u logor na Starom Sajmištu. Pisma upućena drugaricama Nadi Novak i Mirjani Petrović predstavljaju dragocen izvor o herojskom činu mlade Hilde Dajč, ali i dragocenu istoriografsku dokumentaciju o životu i smrti u logoru.