Početna Događanja U Trstu predstavljena grafička novela „Tesla – Gospodar munja – Iskoni”

U Trstu predstavljena grafička novela „Tesla – Gospodar munja – Iskoni”

U organizaciji Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta srpskoj zajednici u ovom gradu predstavljena je grafička novela „Tesla – Gospodar munja – Iskoni”, čiji je autor i ilustrator Živorad Žika Mišić, a koju je priredila izdavačka kuća Hamerle Editori u saradnji sa članovima Udruženja, uz finansijsku podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine i potporu Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu.

Ovom prilikom predstavljeno je posebno izdanje na srpskom jeziku, štampano u promotivne svrhe zahvaljujući doprinosu Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva Spoljnih Poslova Republike Srbije.

Pristunti na promociji
Foto: Kulturno udruženje omladine Trsta

Umetnik Živorad Žiko Mišić iscrtao je stranice ovog izdanja. Priča, koju je slikovito dočarao, oslanja se na detinjstvo Nikole Tesle, od bezbrižnih godina i njegovih avantura u Smiljanu sve do putovanja koje će ga odvesti u Ameriku. Ko je bio Tesla kao dete od suštinskog je značaja za razumevanje svega onoga što ga je kasnije definisalo kao osobu; taj period njegovog života je veoma specifičan, malo poznat i retko proučavan, ali je i prilično zanimljiv upravo zbog toga što je fundamentalan za razumevanje toga kako je Tesla odrastao u jednog od najvećih pronalazača prošlog veka. Usmeravajući svet ka održivom energetskom rastu, njegova otkrića su svet i odredila, a sama novela je rođena sa nadom da će kod čitaoca svih uzrasta podstaći razumevanje i deljenje Teslinih motiva i ideja u tom pogledu, istakli su članovi Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta.

Pesnik, pisac, slikar, ilustrator i scenarista stripova, Živorad Žiko Mišić, rođen je u Zatonju (Srbija) 1961. godine. Kao crtač pojavljuje se već sa 17 godina u ranim knjigama. Od 1989. g. živi u Trstu, gde 1997. g. objavljuje svoj prvi strip, „Sonja u Trstu”. Nakon toga izdaje preko 25 knjiga, koje predstavlja na samostalnim izložbama slika. Među njegovim ostvarenjima nalazi se „Detektiv Euzebio i Niko: sećanja na Trst”. Iz saradnje sa stripovima Tvajlajt Komiks Marija Černea izrodila su se izdanja „Braća po oružju” i „Poslednje vatre” (oba o Prvom svetskom ratu), „Lutalica” (naučna fantastika), „Pin Up”, „I Žiko je stvorio ženu” i „Ja sam srećan čovek…” – u čast Silvinu Poletu; za izdavačku kuću Hamerle Editori izradio je serije „Krvavo crveni Trst”, „Moj unuk Vasa”, uredio sva izdanja „Deset olovaka za Trst” i seriju „Ministorie”. Za Narodni muzej u Velikom Gradištu 2014. i 2015. godine izradio je 4 toma serije „Gradištanske priče”, od kojih je postavljena i lična izložba. Više od 9 godina predaje tajne ove prefinjene umetnosti na Akademiji stripa u Trstu. Neumorni istraživač, kretao se u skoro svim tokovima stripa kao žanra, uvek stremeći da se na taj način usavršava jer, kao i svi umetnici, neprestano traži nešto novo i nikada nije sasvim zadovoljan svojim radom, istaknuto je u Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta.

Inače Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta(Associazione Culturale Giovanile Serba – ACGS) osnovano je 2017. godine sa ciljem unapređenja kulture, integracije i obrazovanja mladih iz srpske zajednice i šire, kroz kulturne inicijative koje pridaju važnost različitosti lokalnog stanovništva i stvaraju društvenu koheziju.