Početna Događanja Više arhijereja blagoslovilo tradicionalno prevlačko saborovanje: Jasenovac je naše drugo Kosovo

Više arhijereja blagoslovilo tradicionalno prevlačko saborovanje: Jasenovac je naše drugo Kosovo

Sveštena carska lavra Manastir Svetog arhangela Mihaila – Miholjska Prevlaka kod Tivta obeležila je juče, 26. jula, svoju slavu – Sabor svetog arhangela Gavrila. Ujedno održan je i Sabor Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore, koji se tradicionalno na ovaj dan odražava u ovoj drevnoj svetinji.

Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija i pakračko-slavonskog Jovana, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog i administratora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirila, sveštenstva, sveštenomonaštva i vernog naroda. Potom je vladika Grigorije održao besedu, prenela je eparhija nemačka.

„Jasenovac je naše drugo Kosovo, naše drugo krilo i kao što živimo Kosovom tako živimo Jasenovcem. Živimo Jasenovcem, ali ne Jasenovcem onih poslije rata što su dolazili tamo da potvrde smrt, nego da potvrdimo život. Dolaze nam deca i jednom sam podigao dete i rekao: Ovo je naša osveta” – reči su episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Foto: Eparhija nemačka