Početna Zanimljivosti Sećanje na čuvenog srpskog kompozitora i dirigenta Stanislava Biničkog

Sećanje na čuvenog srpskog kompozitora i dirigenta Stanislava Biničkog

Stanislav Binički, jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora i dirigenata, rođen je na današnji dan 1872. godine. Prva muzička znanja je stekao u gimnaziji, nakon čega upisuje Filozofski fakultet u Beogradu, gde osniva Akademsko muzičko društvo koje je imalo za cilj da neguje instrumentalnu muziku. Nakon studija na Muzičkoj akademiji u Minhenu vraća se u Beograd gde 1899. godine osniva Beogradski vojni orkestar, prvi simfonijski orkestar u Srbiji, dok 1904. godine osniva Muziku kraljeve garde.

Binički je i jedan od osnivača Srpske muzičke škole, zajedno sa Mokranjcem i Cvetkom Manojlovićem, a bio je i prvi direktor muzičke škole Stanković. Prilikom osnivanja Beogradske opere Binički postaje njen direktor i dirigent. Autor je većeg broja kompozicija za vojne duvačke orkestre: uvertire Iz mog zavičaja, ciklusa narodnih pesama u obradi Na Liparu, ciklusa Pesme iz Južne Srbije i „Mijatovke”, kao i prve srpske opere „Na Uranku”, čija premijera je održana 2. januara 1904. godine u Narodnom pozorištu.

Inspirisan pobedom srpske vojske u Cerskoj bici, godine 1915. u Valjevu, Binički je komponovao čuvenu orkestarsku kompoziciju „Marš na Drinu”, koja je izvedena 1961. godine u Stokholmu kada je Ivo Andrić primao Nobelovu nagradu za književnost, prenelo je Ministarstvo kulture.