Početna Zanimljivosti Da li je pronađen prsten kneginje Milice, žene cara Lazara?

Da li je pronađen prsten kneginje Milice, žene cara Lazara?

Da li je pronađen prsten kneginje Milice, žene cara Lazara? Slučajan nalaz iz okoline manastira Ravanica mogao bi biti jedno od najznačajnijih otkrića u srpskoj arheologiji poslednjih godina, ukoliko se navedene pretpostavke pokažu kao tačne.

Pre dva meseca jedan izuzetan srednjovekovni prsten izrađen od zlata predstavljen je Branislavu Cvetkoviću iz Regionalnog muzeja u Jagodini. Prsten je navodno pronađen u blizini manastira Ravanica, zadužbini kneza Lazara Hrebeljanovića, jednog od najznačajnijih srpskih vladara druge polovine 14. veka koji je poginuo u znamenitoj Kosovskoj bici 1389. godine.

Nakon ispitivanja prstena, na osnovu tipoloških, epigrafskih, paleografskih i drugih karakteristika, Cvetković je izneo pretpostavku da je možda pripadao kneginji Milici, ženi kneza Lazara.


Foto: B. Cvetković

Složeni dizajn i raskošna ornamentika ukazuju da je prsten pripadao članu neke od vladajućih srpskih dinastija kasnog srednjeg veka.

Najzanimljivija odlika prstena je rotirajući mehanizam glave, koja se sastoji od roboidne pločice, koja se okreće po dužoj osi. Na jednoj strani pločice urezana je sedeća figura, ukrašena nielom, odnosno crnom mešavinom sumpora, bakra, srebra i olova. Na drugoj strani ugraviran je veliki monogram u vidu ćiriličnog slova „M”, takođe ispunjen nielom. Rotirajući mehanizam ima retke analogije sa prstenjem plemstva u zapadnoj Evropi, koje se nalazi u zbirkama nekih muzeja u Londonu i Parizu.

Na obe strane karike nalazi se šest izduženih kartuša sa ćiriličnim natpisom srpske redakcije staroslovenskog jezika, ispunjenim nielom. Epigrafska analiza ukazuje da prsten potiče iz 14. veka. Tekst sadrži citat iz Psalma 9,19 koji govori o spašavanju siromašnih i velikodušnosti bogatih prema onima koji oskudevaju, a na početku teksta nalazi se reč KNEZ koja ukazuje na titulu darodavca prstena.

Donja površina karike je ukrašena motivom mreže, a na dnu karike su dve sklopljene šake u plitkom reljefu, odakle se dva drveta šire duž obe strane ka kartušima.

Foto: B. Cvetković

Na unutrašnjoj strani karike urezan je još jedan tekst, izjava ljubavi povodom venčanja ili bračni zavet.

Nastanak prstena u 14. veku, titula KNEZ umetnuta u uvodni tekst psalma, sedeća figura na glavi prstena koja podseća na predstave vladara na srpskom srednjovekovnom novcu, i zbog stiha iz Psalama, monogram M, motiv sklopljenih šaka, i stilske karakteristike ukazuju da je prsten možda naručio knez Lazar i poklonio ga svojoj ženi Milici.

Prsten je trenutno u privatnoj zbirci, ali je jagodinskom muzeju ponuđen otkup.

Izvor:  Once-in-a Lifetime Discovery: Ring of Princess Milica (A Preliminary Report), Branislav Cvetković

Izvor: archeoserbia