Početna Informacije U srpske dopunske škole za 2023/24. stiže 25 redovnih nastavnika

U srpske dopunske škole za 2023/24. stiže 25 redovnih nastavnika

Za Nemačku, Švajcarsku, Italiju, Francusku, Grčku, Norvešku i SAD stiže ukupno novih 25 redovih nastavnika, koji će predavati u Srpskim dopunskim školama. Ministarstvo prosvete je produžilo angažovanje za postojećih 20 redovnih i 59 honorarnih nastavnika koji će podučavati đake u školskoj 2023/2024. godini. Nastavnici su prošli obuku, na osnovu obrazovnih zahteva, potreba i programskih aktivnosti koje obuhvataju unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu. Obuku nastavnika realizovali su stručnjaci iz akademske zajednice, obrazovne prakse, Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Kao što je poznato, Ministarstvo prosvete Republike Srbije organizuje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u 17 država i to u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Malti, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Danskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Južnoafričkoj Republici, Španiji, Ruskoj Federaciji i Australiji. 

Nove grupe učenika, u kojima će biti ostvarivana nastava na srpskom jeziku po posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu, formirane su prvi put i na Novom Zelandu. Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2022/23. godini pohađalo je 7.957 učenika srpske nacionalnosti, raspoređenih u 447 nastavnih grupa, a nastavu je realizovalo 100 nastavnika – 30 redovnih i 70 honorarnih.