Početna Događanja Igrači KUD Kosta Abrašević iz Valjeva nastupili na festivalu u Bugarskog

Igrači KUD Kosta Abrašević iz Valjeva nastupili na festivalu u Bugarskog

Na festivalu pod nazivom „Mezdrave folklorne čarolije” u Bugarskoj medju 11 zemalja sa pet kontinenata Srbiju su predstavili igrači KUD Kosta Abrašević iz Valjeva. Pored Valjevaca nastupili su igrači iz Kine, Indonezije, Guama, Maroka, Malezije, Gruzije, Meksika , Jermenije i Filipinske zajednice iz Denvera SAD. . „Ovde se susreću različite kulture ali stvaraju prijateljstva za ceo život… Šta god radili, na kraju, dobrota mora da pobedi. Dobrota je budućnost našeg sveta – i svi se moramo boriti za nju”, naglasio je gradonačelnik Mezdra Ivan Asparuhov, na prijemu, koji je održan na centralnom gradskom trgu.


Foto: KUD Kosta Abrašević Valjevo

„Za ove tri godine koliko postoji festival došlo je 25 različitih nacija, izuzetak su Meksiko i Srbija koji su na festivalu drugi odnosno treći put. Prva i osnovna ideja festival je povezivanje ljudi, nacija, kultura”, dodao je prvi čovek Mezdre, najavljujući putovanje folklornog društva iz Mezdre u inostranstvo i uzvratne posete. „Cilj festivala je mir u svetu. Zbližavanje naroda je moguće, tako što ćemo upoznati njihovu istoriju, kulturu i stvarati trajna prijateljstva zasnovana na uzajamnom poštovanju”, naglasio je Asparuhov.

Valjevci su odlično prikazali igre Binačka Morava, Šumadija, Bugarka, Šopska trojka, Bosilegrad. „Najviše pažnje publike svakako su privukle Vranjska svita i igre iz Vojvodine koje su bile deo i finalnog nastupa u gradiću Mezdre”, istakli su Valjevci. Među nesvakidašnjim nastupima zemalja, o čijoj se tradiciji i kulturi generalno malo zna u Srbiji, igrači KUD Kosta Abrašević iz Valjeva su predstavili prikaz same Srbije. Publika je oduševljeno pozdravljala mlade igrače, koji su i pored velikih vrućina sa osmesima i lakoćom izveli navedene koreografije. Stečena prijateljstva, druženje i upoznavanje drugih kultura ostaće zasigurno kao najbolje uspomena za ovog festivala.