Početna Događanja U Bordou odana počast i stradaloj deci Jasenovca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj

U Bordou odana počast i stradaloj deci Jasenovca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj

U Bordou, u Francuskoj ispred spomenika Le monument du fort du Hâ (posvećen Francuzima koji su stradali u logorima u periodu od 1940-1945.) u nedelju, 28. aprila je održana komemoracija i počast palim Francuzima u Drugom svetskog ratu. Po prvi put ispred tog spomenika odana je počast srpskoj, jevrejskog i romskog deci Jasenovca, kao i svim stradalim logorašima na teritoriji Nezavisne države Hrvatske.


Foto: S. Petrović

Organizator ovog događaja je bila Nacionalna kancelarija udruženja starih ratnika iz Bordoa. Na njihov poziv predstavnici Francusko-srpskog udruženja iz Bordoa na čelu sa predsednicom Sanjom Petrović su prisustvovali komemoraciji. Fabijen Bukio ispred regionalne prefekture je sa velikim poštovanjem govorila o stradalima u logorima u Drugom svetskom ratu i tom prilikom je govorila i o deci Jasenovca. Ispred spomenika položeni su venci, odana pošta a pored mnogih čelnih ljudi grada, političara i građana bili su prisutni  predstavnici Srba.

Srpska zajednica u Bordou je sa Savezom Srba Francuske i udruženjem Deca Jasenovca iz Pariza pre godinu i po dana organizovala promociju filma Dara iz Jasenovca i konferenciju, čime je upoznala deo javnosti u Bordou sa stradanjem pre svega dece u ozloglašenom i jedinom dečijem logoru u Drugom svetskom ratu Jasenovcu, kao i o surovom načinom ubijanja dece svih uzrasta, počev od beba starih nekoliko dana.

Kako to i dolikuje govorilo se emotivno, dirljivo, srdačno i ljubazno. „Lepo smo pozdravljeni i spomenuta su naša deca Jasenovca, koju nikada nećemo zaboraviti, zajedno sa svom ostalom decom rata”, istakla je Sanja Petrović.
Ova komemoracija je održana tačno na dvogodišnjicu postojanja francuskog udruženja Deca Jasenovca, koju vodi David Jakovljević (od pre mesec dana i predsednik Saveza Srba Francuske), zahvaljujući kome se u poslednje dve godine u Francuskoj itekako govori o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Nezavisnoj državi Hrvartskoj.

K. Krstić-Tadić