Početna Događanja 151 video iz devet zemalja pristigao na Vaskrsenjem konkursu Srpskih dopunskih školi...

151 video iz devet zemalja pristigao na Vaskrsenjem konkursu Srpskih dopunskih školi u rasejanju

Na ovogodišnjem Vaskršnjem konkursu za učenike Srpskih dopunskih škola koje je organizovao nastavni tim Srpske dopunske škole iz Slovenije pristiglo je 151 video iz devet zemalja. Učestovali su učenici 31 nastavnika Srpske dopunske škole u rasejanju koje organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Pristigle su vaskršnje pesme/čestitke učenika Srpskih dopunskih škola iz Italije, Francuske, Nemačke, Grčke, Danske, Holandije, Velike Britanije, Kraljevine Norveške i Slovenije.

Glasalo se lajkom na društvenoj mreži Fejsbuk. Onaj ko je dobio najviše lajkova, taj je poredio. Učesnici su, kao i prethodne tri godine bili podeljeni u tri starosne grupe.


Foto: Sprska dopunska škola u Sloveniji

Pobednice u mlađem uzrastu su Teodora Zemunski i Nađa Slijepčević iz Slovenije kao i Milica Opačić iz Velike Britanije. Drugo mesto je osvojila Ksenia Kostić iz Nemačke a treće Vasilija Kovačević, takođe iz Nemačke.

Prva u srednjem uzrastu je bila Mila Tica iz Slovenije, druga Helena Pavlović iz Francuske a treća Teodora Bajlović takođe iz Slovenije.

Emilija Filipović iz Francuske i Sanja Stojanović iz Nemačke su podelile prvo mesto u kategoriji stariji uzrast. Viktorija Stefanović iz Francuske je druga a treće mesto su osvojile Sara Mladenović, Vojin Vukelić i Zora Vočkić iz Italije.

Kako su istakli organizatori na ovom na Vaskršnjem konkursu 2024 učestvovalo je 31 nastavnik srpske dopunske škole iz 9 zemalja. Glasa se lajkom na sledećem linku: Vaskršnji konkurs dopunske nastave na srpskom jeziku u Sloveniji.

Cilj konkursa je bila promocija kulturne tekovine srpskog naroda; podsticanje kreativnosti i razvijanje svesnosti o poreklu kod učenika; jačanje zajedništva među učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima u rasejanju. Za ovogodišnji konkurs učenici su snimali video-zapis na kome ili kazuju vaskršnju pesmu ili čestitaju Vaskrs. Nastavnice Dragana Šoškić, Tamara Svrzić, Željka Karanović Bojanić i Draga David su osmislile su i realizovale ovaj konkurs.

Sva deca dobijaju zahvalnice a pobednici pored zahvalnica i knjige. Čestitamo pobednicima i svim učesnicima kao i nastavnicama na realizaciji još jednog lepog događaja kome se prišlo sa puno ljubavi, puno mašte, dečije iskrenosti, rada…