Početna Događanja Nakon vrednog rada i učenici Srpske škole u Nirnbergu i Erlangenu u...

Nakon vrednog rada i učenici Srpske škole u Nirnbergu i Erlangenu u Bavarskoj otišli na zasluženi raspust

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku iz Nirnberga i Erlangena u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, a koje vodi učiteljica Gordana Budiša, su u julu imali mnogo vannastavnih aktivnosti. Na samom početku meseca održana je Vidovdanska akademija u hramu SPC Ćirilo i Metodije u Nirnbergu.

„Posle molitve i besede sveštenika Branislava Čortanovačkog i Milorada Jovanovića, učenici su izveli bogat kulturno-umetnički program pred  prepunom salom gostiju. Pevale su se pesme Vidovdan, Sini jarko sunce sa Kosova, Mi smo deca neba i recitovale patriotske pesme iz kosovskog ciklusa. Učenici su nagrađeni gromoglasnim aplauzima. Posebno je interesantan bio igrokaz „Večiti srpski razgovor” koji  su izveli Miroslav Fuštar i Ignjatije Terzić u ulogama Vuka Brankovića i Miloša Obilića. Program je završen uz pesmu Učimo se od predaka”, istakla je učiteljica Gordana Budiša. Ona je dodala da je publika  tada, „nakon programa u crkvi, prešla u portu crkve gde su folklorno društvo Mladost i folklor pri hramu Ćirila i Metodija izveli po 3 igre na veliko oduševljenje publike, koja je na kraju zaigrala zajedno sa folklorašima. Roditelji učenika srpske dopunske nastave i folklora  pripremili su posluženje i na kraju su se svi učesnici poslužili raznovrsnim kulinarskim đakonijama”.


Foto: G. Budiša

Sutradan su učenici dopunske nastave učestvovali i u kulturno-umetničkom programu na memorijalnom turniru FK Srbija iz Nirnberga, gde su zajedno sa folklornim društvima iz Nirnberga uveličali celodnevno druženje na sportskim terenima ovog kluba. Nastavnica je za mnogobrojnu decu koja su bila na terenima pripremila likovnu radionicu na kojoj su deca rado učestvovala.

Školska godina je završena 22. jula zajedničkim doručkom i molebanom za srećan raspust koji je održao sveštenik Branislav Čortanovački u SPC u Nirnbergu. Nastava u Nirnbergu i Erlangenu se već 13 godina održava u organizaciji Ministarstva prosvete  Republike Srbije