Početna Najave Eparhija budimska nastavlja sa pripremom predstojećih značajnih programa

Eparhija budimska nastavlja sa pripremom predstojećih značajnih programa

Kako su naveli čelni ljudi Eparhije budimske, ova eparhija vredno radi na pripremi predstojećih značajnih programa7.

„Najpre nam predstoji praznik Preobraženje, i slava Preobraženjske crkve u Sentandreji. Proslava će započeti u navečerje praznika 18. avgusta u 18 časova, kada će biti služeno praznično bdenije”, naveli su u Eparhiji. Na sam dan praznik, 19. avgusta ove godine, vladika budimski Lukijan služiće svetu arhijerejsku liturgiju u Preobraženjskoj crkvi sa početkom u 10 časova. U poslepodnevnim časovima biće služeno praznično večernje bogosluženje na kojem će biti osveštani slavski darovi i prerezan kolač, a zatim je u porti predviđen kulturno-umetnički program.

Osim prazničnih i liturgijskih sabranja povodom praznika Preobraženja i Velike Gospojine, koji se svečano proslavljaju u nekoliko naših parohija i manastiru Srpski Kovin, od velikog značaja je i manifestacija Dani otvorenih sentandrejskih crkava, koja će trajati od 08. do 10. septembra.

U ovoj manifestaciji čiji organizatori su Freneci muzej i gradska uprava učestvuje i Eparhija budimska i Srpski crkveni muzej u Sentandreji. U svim sentandrejskim crkvama će ovom prilikom biti organizovani prigodni programi i stručna vođenja dok će u našem muzeju biti predstavljen eksponat godine. Završnica ove manifestacije biće  u večernjim časovima 10. septembra u Sabornoj crkvi u Sentandreji koncertom Hora Sveti Stefan Dečanski iz Novog Sada pod dirigentskom palicom prof. dr Tamare Adamov Petijević. Detaljan program ove manifestacije biće blagovremeno dostupan na sajtu Eparhije budimske.

„Takođe, predstoje nam i Dani sećanja na patrijarha Lukijana Bogdanovića od čije se tragične smrti ove jeseni navršava 110 godina. U okviru ovih dana sećanja biće priređena izložba ikona kao i prateće predavanje istoričara umetnosti prof. dr Olivera Tomića”, dodato je u saopštenju Eparhije.

U nedelju 10. septembra na dan Sabora Srba Svetitelja, liturgijski će se obeležiti uspomena na poslednjeg Karlovačkog patrijarha dok će posle svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi u Sentandreji, biti služen pomen patrijarhu Lukijanu ispred njegove biste.

Takođe, u okviru dana sećanja na poslednjeg Karlovačkog patrijarha, 11. septembra u Tekelijanumu u Budimpešti će biti svečano predstavljanje prvog toma knjige „Parohije Karlovačke mitropolije” čiji je autor Milan Dujmov. Promociju ove knjige pratiće i prigodno predavanje o Karlovačkoj mitropoliji.

Eparhija budimska je takođe za predstojeću jesen pripremila je bogat kulturno- umetnički program.

Sa blagoslovom episkopa Lukijana, eparhija je donela odluku o osnivanju manifestacije sa ciljem da postane tradicija, pod nazivom „Srpski dani”. Podršku i pomoć u organizaciji ove manifestacije pružiće i srpske institucije u Mađarskoj.  Ova manifestacija ima za cilj da tokom mesec dana, u ovom slučaju tokom meseca oktobra, nizom sadržajnih programa iz oblasti duhovnosti, kulture i nauke predstavi srpski narod u različitim kulturno-umetničkim i naučnim oblastima.

Tokom manifestacije „Srpski dani” predviđeno je da učešće  više istaknutih ličnosti iz sveta kulture. „Javnost će moći da očekuje bogatu i sadržajnu jesen a detaljan program manifestacije „Srpski dani” čije je svečano otvaranje zakazano za 1. oktobar i trajaće do kraja meseca, uskoro će biti dostupan na sajtu Eparhije budimske”, istaknuto je u ovoj Eparhiji.