Početna Događanja Parastos žrtvama Oluje u Temišvaru

Parastos žrtvama Oluje u Temišvaru

U petak, 04. avgusta 2023. godine, episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan služio je parastos u Sabornoj crkvi u Temišvaru za sve nevino postradale Srbe u zločinačkoj akciji hrvatske vojske pod nazivom Oluja.

– U jednom veku dva puta isti zločin; isti ubica – Hrvatska država, ista je i žrtva – Srbi. Zločin počinjen na ovaj dan nije bio u nekom zabačenom uglu planete nego u srcu Evrope i pred očima Ujedinjenih nacija.


Foto: Eparhija budimska

Naoružani kao i njihovi očevi, prilikom prvog genocida oružjem iz Nemačke i drugih susednih zemalja, i uz blagoslov svojih rimokatoličkih duhovnika, Hrvati su počeli paliti srpska sela i loviti i ubijati Srbe u Srpskoj Krajini – i ljude i žene i decu i starce.

Oko 300.000 Srba krenulo je u zbeg dok su ih hrvatski lovci ubijali iz aviona. Ovaj put je bio toliko krvav da, kada su pokupili mrtve, Hrvati su cisternama vode prali srpsku krv. I to je svojevremeno prikazano na tadašnjoj TV Zagreb.

Pesnik Skender Kulenović napisao je: „Osvetu, seko, osvetu!” a naš Patrijarh je rekao: „oprostiti moramo ALI zaboraviti ne smemo.”

Danas dok cela Hrvatska država peva Danke Deutschland nad mrtvim srpskim selima i gradovima Srpske Krajine, Srpska pravoslavna crkva kao starozavetna Rahilja oplakuje svoju decu molitvom: Vječnaja pamjat deco Srpske Krajine- naglasio je u besedi vladika Lukijan.

Izvor: Eparhija budimska