Početna Vesti Pomozimo obnovu manastira Vraćevšnica

Pomozimo obnovu manastira Vraćevšnica

Sestrinstvo Manastira Vraćevšnica pozvalo je sve ljude dobre volje da pomognu obnovu konaka koji je u subotu izgoreo u požaru. U požaru su izgorele sve monaške kelije u konaku, krovna konstrukcija, delimično je oštećena zimska kapela. Sve vrednije relikvije iz tog dela objekta su spasene. Do širenja vatre na samu crkvu Svetog Đorđa nije došlo, štaviše, u njoj se po obezbeđivanju prostora, već neometano odvijalo i jedno planirano krštenje, naveli su novinari GMInfo, koji su bili na licu mesta.

Dinarska sredstva moguće je uplatiti na račun Manastira Vraćevšnica, broj 155-0000000054452-02, sa naznakom „za obnovu Manastira Vraćevšnica”.

Manastir Vraćevšnica se nalazi u opštini Gornji Milanovac u Moravičkom okrugu pored istoimenog sela, na putu između Gornjeg Milanovca i Kragujevca. Sagrađen je pre1428. godine, a živopis je završen 1431. Ktitor manastira je bio Radič Postupović, srpski vlastelin koji je živeo u vreme vladavine despota Stefana Lazarevića. On je sagradio ovu svetinju u čast svih ratnika koji su se uspešno vratili iz Kosovskog boja 1389. godine i zato je nazvan Vraćevšnica. Crkva koja se nalazi u krugu manastira posvećena je Svetom Đorđu.

Foto GMInfo