Početna Kultura U Čačku otvorena izložba „Budućnost se ponavlja više nego istorija”

U Čačku otvorena izložba „Budućnost se ponavlja više nego istorija”

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačak i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstavili su sinoć čačanskoj publici multimedijalni umetnički projekat trebinjskog umetnika Igora Bošnjaka „Budućnost se ponavlja više nego istorija” .

Reč je o gostujućem projektu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske realizovanom u saradnji sa Kulturnim centrom u Trebinju, koji je i predlog ove institucije za Nacionalni paviljon na Venecijanskom bijenalu zbog čega je prošle godine bio predstavljen u Muzeju, a ove godine i u Kulturnom centru Trebinje.


Foto: ahriva Ministrastvo kulture

Izložba prezentuje seriju video radova i instalacija inspirisanih spomeničkim nasleđem iz doba Jugoslavije (naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci), teorijom dronova i umetnikovom interpretacijom ovih fenomena. Izložbom umetnik želi da postavi nekoliko pitanja o načinima kako danas gledamo spomenike NOB-a, šta nam oni predstavljaju i kakav je odnos između spomenika i čoveka, kao i odnos između spomenika i savremene tehnologije u umetnosti danas.

Izložba „Budućnost se ponavlja više nego istorija” deo je programa „Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023” koja u okviru programa „grad-gost” predstavlja grad Trebinje.

Izvor: Ministarstvo kulture