Početna Kultura Nagrada za Marka Matovića u Italiji za film „Prolećna pesma”

Nagrada za Marka Matovića u Italiji za film „Prolećna pesma”

Marko Matović nagrađen je na Međunarodnom festivalu Imago u Italiji, za muziku koju je uradio za film „Prolećna pesma” u režiji Natalije Avramović. Ovo je prva nagrada za muziku u debitantskom ostvarenju, a pomenuta nagrada nosi ime slavnog, nedavno preminulog kompozitora Barta Bakaraka.

Film prati Petru, mladu rediteljku, samohranu majku, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica venčava se na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster koji je vodi do katarze, oslobađanja savesti i spremnosti da raširi krila.

Natalija Avramović je režirala „Prolećnu pesmu” po scenariju koji je napisala zajedno sa Ljubinkom Stojanović. Direktor fotografije je Dimitrije Joković Džima, montažerka Ana Radojičić, a scenografkinja i kostimografkinja Anna Kolbianova. Muziku za film je, kao što je već pomenuto, komponovao Marko Matović.

U filmu igraju: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović, Ana Mandić, Gavrilo Avramović, Dušan Stanikić, Miloš Milovanović, Radovan Vujović i drugi.

„Prolećna pesma” je do sada imala veoma uspešan festivalski život, koji uključuje i priznanja: nagrade za režiju i za glavnu glumicu (Mihaela Stamenković) Međunarodnom filmskom festivalu „Cine Art” u Nikoziji na Kipru, nagrada za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković na „Festival del Cinema d’IDEA” u Rimu u Italiji, treća nagrada za scenario i specijalna nagrada žirija novinara i filmskih kritičara na „Festivalu filmskog scenarija” u Vrnjačkoj Banji, nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković na „SOFEST-u” u Sopotu, specijalna nagrada na „SeeOnline Film Festivalu Cinesquare” u Skoplju …

Izvor: Filmski centar Srbije