Početna Škola Novo odeljenje Srpske dopunske škole Sveti Stefan novi Branković iz Udina u...

Novo odeljenje Srpske dopunske škole Sveti Stefan novi Branković iz Udina u Italiji

Od ove jeseni, u školskoj 2023/24. godini bićemo bogatiji za jedno novo nastavno odeljenje Dopunske škole na srpskom jeziku, u Udinama. Škola je nastala u okviru parohije srpske crkve Sveti Stefan Novi Branković, čije ime nosi. U prostorijama koje koristi parohija, pratilo je nastavu srpskog jezika i veronauke dvadesetak učenika, od oktobra 2022. Srpski jezik je predavala vaspitačica Vedrana Čerčinović.

Zapaženo je veliko interesovanje dece za praćenje nastave i motivisanost roditelja za saradnju. Molimo sve zainteresovane roditelje, dece uzrasta od 6 do 15 godina, da popune blagovremeno prijave za upis u  Dopunsku školu na srpskom jeziku za školsku 2023/24 godinu (najkasnije do polovine septembra). Prijave se mogu dobiti od gospođe Svetlane Milošević ( tel.348 887 8352).

Škola je priznata od Ministarstva Prosvete pošto se prijavilo već 25 učenika, a do početka nove školske godine očekujemo još upisa. Nastava je besplatna i mogu je pohađati svi zainteresovani učenici, ne samo srpskog porekla, nego i drugih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije.

Hor đaka srpske dopunske škole u Udinama obogatio je ovogodišnje Dane srpske kulture u Italiji. Oni su se ovom prilikom predstavili izvođenjem pesme Vidovdan. Zahvaljujemo se roditeljima i đacima koji su pevali u horu: Dei Ilić, Đorđi Ilić, Nikoli Ilić, Isidori Čerčinović, Leni Jevdić, Nini Jevdić, Ivi Vujić, Tei Vujić, Ani Malivojević, Sofiji Pavlović, Davidu Pavlović, Simeonu Janjić, Sofiji Dušanki Dela Roza, Aleksi Vasić, Heleni Vasić, Katarini Pavlović, Aleksandri Stojilović, i učiteljici Vedrani Čerčinović.

Izvor: Savez Srba u Italiji