Početna Događanja Izložba „Simboli stradanja: Srbi u Drugom svetskom ratu” stradalih u NDH traje...

Izložba „Simboli stradanja: Srbi u Drugom svetskom ratu” stradalih u NDH traje do 15. avgusta u Pekingu

Izložba Muzeja žrtava genocida pod nazivom „Simboli stradanja: Srbi u Drugom svetskom ratu” predstavljena je do 15. avgusta u prostoru Kulturnog centra Republike Srbije Ivo Andrić u Pekingu, u Narodnoj republici Kini.

Kako je istakao Muzej žrtava genocida „u pitanju je prvo predstavljanje u Kini teme stradanja pripadnika našeg srpskog naroda u periodu Drugog svetskog rata”.

„Središte postavke čine tekstovi posvećeni žrtvama genocida koji je nad pripadnicima srpskog naroda sprovela Nezavisna Država Hrvatska. Poseban akcenat stavljen je na sisteme koncentracionih i logora smrti, kao i na najbrutalnija i najmasovnija gubilišta poput Jadovna, Velebita, Gospića, Gline, Prebilovaca, Jasenovca, Stare Gradiške, Siska, Gornje Rijeke, Đakova i brojna druga”, pojašnjeno je u Muzeju žrtava genocida. Znatan deo predstavljenog tekstualnog, istorijskog i vizuelnog materijala odnosi se na stradanje srpske dece u hrvatskim logorima smrti, „posebno imajući u vidu da je Nezavisna Država Hrvatska bila jedina državna tvorevina u Evropi koja je tokom trajanja Drugog svetskog rata svojevoljno i samostalno na svojoj teritoriji uspostavljala logore smrti za decu”.

Autori postavke pažnju su usredsredili i na zastrašujuću činjenicu da je Nezavisna Država Hrvatska, pored nacističke Nemačke, bila jedina državna tvorevina u Evropi koja je osnivala sopstvene logore smrti, dok su sve druge okupirane zemlje predstavljale prostor na kome su nacisti osnivali svoje logore smrti, pojašnjeno je u Muzeju. „Autorski tim postavke dužnu pažnju posvetio je i ulozi velikog broja pripadnika klira Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj u kontekstu osmišljavanja i sprovođenja genocida nad pripadnicima srpskog Naroda”.

Izložbu su postavili istoričari Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u Muzeju žrtava genocida i Gavro Burazor, kustos u Muzeju žrtava genocida, dok je dizajner postavke grafičar dr um. Nikola Radosavljević, takođe kustos u Muzeju žrtava genocida.

„Celokupan stručni tim Muzeja žrtava genocida zahvalan je na prilici da se najtragičnija epoha celokupne istorije srpskog naroda, a u pitanju je stradanje Srba u Drugom svetskom ratu, po prvi put ikada predstavi i u NR Kini. Uprava Muzeja, podržana od strane Vlade Republike Srbije i Fondacije Muzeja žrtava genocida, odlučna je u tome da sa podjednakom posvećenošću i intenzitetom dela na internacionalizaciji teme stradanja pripadnika srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata, a posebno u vezi sa genocidom koji je nad Srbima u tom razdoblju sprovela hrvatska država”, naglašeno je u Muzeju žrtava genocida.