Početna Zanimljivosti Sećanje na kompozitora Isidora Bajića

Sećanje na kompozitora Isidora Bajića

Na današnji dan 1878. godine rođen je srpski kompozitor Isidor Bajić. Muziku je studirao kod Keslera u Budimpešti, a nakon povratka je bio nastavnik u Srpskoj gimnaziji, horovođa i organizator muzičkog života u Novom Sadu, autor vokalnih i klavirskih dela i scenske muzike.

Posebnu pažnju je posvetio obradi dela utemeljenih na srpskim narodnim motivima a paralelno se bavio i teorijom muzike. U Novom Sadu je 1903. pokrenuo Srpski muzički list i Srpsku muzičku biblioteku objavljujući pretežno kompozicije savremenih autora, a osnovao je Muzičku školu 1909. koja i danas nosi njegovo ime.

Jedan je od pokretača Saveza srpskih pevačkih društava, a negovao je kompozicioni stil koji se oslanjao na folklor pa se i danas mnoge pesme iz njegovih pozorišnih komada smatraju narodnim pesmama (Jesen stiže dunjo moja, Zračak viri, Srpkinja…). Bavio se i melografskim radom.

U novoj zgradi Muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu, sledeće godine će biti otvorena stalna postavka posvećena ovom velikom kompozitoru.

Izvor: Ministarstvo kulture