Početna Kultura O filmu „33 anđela” se u subotu govori u norveškom Bergenu

O filmu „33 anđela” se u subotu govori u norveškom Bergenu

U subotu 19. avgusta u norveškom gradu Bergenu biće predstavljen film „33 anđela”. Filmski producent Branko Dimović Dimeski, reditelj Goran Vukčević, producent Dragan Videnović sa saradnicima će govoriti o temi, koja je za veći deo norveške populacije prilično nepoznata. Ideja je da se norveška javnost upozna sa delovima norveške ratne istorije koja se odnosi na sudbinu srpskih ratnih zarobljenika i robovlasnika u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata, sa posebnim osvrtom na decu koja su ovamo poslata.

Tokom Drugog svetskog rata, preko 4.000 dečaka i muškaraca poslato je iz bivše Jugoslavije u Norvešku kao ropski radnici. Nemačka okupatorska sila želela je da razvije puteve, železnicu i drugu infrastrukturu u severnoj Norveškoj kako bi obezbedila linije snabdevanja severnog fronta protiv Sovjetskog Saveza. Zatvorenici koji su slati u Norvešku kao robovi živeli su u nehumanim uslovima i njih 2.398 je izgubilo život. Većinu njihovih članova porodica su na zverski način ubili nacistički saveznici ustaše u logoru za Jasenovac, dok su vojno sposobni dečaci i muškarci, u nekim slučajevima i mlađi od 14 godina slani za Norvešku da rade kao robovi u trampi između Nemaca i ustaškog režima. Za ove zarobljenike Norveška je postala poslednja ispostava u ustaškom genocidu. Gotovo sva najmlađa deca koja su poslata u Norvešku došla su iz nezavisne države Hrvatske. U filmu je predstavljeno novo istraživanje koje pokazuje ko su deca koja su poslata u Norvešku i šta se sa njima dogodilo.

U radu na filmu učestvovao je i Johanes Solberg, doktor filozofije i teologije kao i mnogi istoričari iz Srbije i Norveške. „Najveći broj dece koji je kasnije poslat u norveške logore za vreme Drugog svetskog rata, upravo poslat iz logora Staro sajmište, a pre toga iz logora u Jasenovcu. Uradili smo ogromno istraživanje u saradnji sa srpskim i norveškim istoričarima i došli do novih saznanja prilikom rada na prvom filmu koji smo radili, „Logor smrti u Karašjoku”, koji je naišao na veliko interesovanje, kako publike u Srbiji, tako i u Norveškoj. Dakle, došli smo do novih saznanja, a to je stradanje srpske dece u logorima u Norveškoj. Za vreme Drugog svetskog rata, izaslanik nemačke komande Karl Petersen, u komandi govori o tome da je 3000 Srba muškaraca, i 3000 žena poslato u logor na Staro sajmištu, kao i 500 dece, od kojih će oko stotinu biti poslato na sever”, preneo je RTS reči producenta filma Branka Dimovića Dimeskog.

Veliki broj te nesrećne, utamničene srpske dece koja su u Norvešku dovedena zajedno sa starijim internircima u toj zemlji je izgubio život. Branko Dimović Dimeski je rekao da su pre početka snimanja filma imali informaciju o 33 dece, ali je na žalost, broj u porastu, pošto se u međuvremenu, nakon medijske podrške filma u Srbiji i Norveškoj javio određeni broj potomaka, tako da se broj uvećao. „Najmlađi koji su stradali su deca od 12,13 do 17 godina”, dodao je Branko Dimović Dimeski.

Norvežanin Johanes Solberg, doktor filozofije i teologije, narator  filma „33 anđela” govori o svom interesovanju za tragičnu sudbinu Srba u Norveškoj u Drugom svetskom ratu. Inače dr Solberg je pre jedne decenije promenio veru, primio je pravoslavlje i na svojoj podigao pravoslavnu kapelu. Formirana je i parohija u kojoj se okupljaju Srbi, kao i Norvežani koji su prešli u pravoslavlje. Razgovor će početi nakon večernje služba u 18.15. Pravoslavna parohija Presvete bogorodice -Kringsjavegen 28.