Početna Vesti „Prijatelju, ne zaboravi istoriju i 300.000 žrtava ustaškog nacističkog varvarstva u koncentracionom...

„Prijatelju, ne zaboravi istoriju i 300.000 žrtava ustaškog nacističkog varvarstva u koncentracionom logoru Jasenovac”

Da je Filip Renije (komesar Plamena Trijumfalne kapije u Parizu) veliki prijatelj Srba pokazao je i „slikovito” uz par fotografija i „tekstualno” uz dve rečenice na društvenim mrežama. „Prijatelju, ne zaboravi istoriju i 300.000 žrtava ustaškog nacističkog varvarstva u koncentracionom logoru Jasenovac (bivša Jugoslavija, sadašnja Hrvatska teritorija), između 1941. i 1945. godine. Jedan od najgorih logora smrti, ali potpuno nepoznat široj javnosti, među kojima je istrebljeno više od 300.000 muškaraca, žena, ali i dece, srpskog, jevrejskog i romskog porekla”.  Uz napisanu poruku on je postavio nekoliko fotografija iz Jasenovca, odavši poštu svim žrtvama ustaškog režima u Drugom svetskom ratu. „Filip Renje je Francuz i ujedno prijatelj srpskog naroda, osoba koja voli čovečanstvo. Uvek je uz nas i prati nas sa svojim saradnicima kada dajemo pomen ili odajemo poštu našim palim žrtvama. Do 12. novembra prošle godine nije ništa znao o stradanju Srba za vreme Drugog svetskog rata u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, ali od tada do danas je mnogo saznao i naučio. Kao neko, ko je u dva mandata bio na Kosovu i Metohiji i kao predstavnik međunarodnih mirovnih snaga video mnogo toga, ne može da se pomiri sa zločinima koji su počinile ustaše, a posebno ne nad decom”, rekao je David Jakovljević, predsednik francuskog udruženja Deca Jasenovca, koga je obilazak Memorijalnog kompleksa Jasenovac od strane Filipa Renjea posebno dirnuo.


Foto: FB F. Renja

Jakovljević mu se posebno zahvaljuje na poštovanju našeg naroda i širenju prave istine o nama. On je ujedno pomenuo da je imao susret i veoma prijatno iskustvo sa Mehdijem iz Bordoa, koji je inače arapskog porekla, koji govori srpski jezik i koji je 2012. takođe posetio Jasenovac. Takođe je na njega poseban utisak ostavio i sirijski sveštenik Jouhanon Habil koji živi u Švedskoj. „Habil je prošle godine 10. septembra došao za Hrvatsku da ispoštuje naše mučenike, koji su tamo stradali. Meni nije poznato da smo mi kao narod pominjali stradanje hrišćana u Siriji, na severu Iraka i u južnom delu Turske, kada je samo od 1915. do 1918. ubijeno preko 1,5 milion hrišćana. Što znači kada se iskreno voli čovečanstvo nije važno da li si pop ili ne, bogat čovek ili siromah,… ne postoji ništa što bi moglo da te spreči da odaš poštu”, dodao je Jakovljević.

Podsećamo David Jakovljević je osnovao udruženje Deca Jasenovca prošle godine sa željom da se, za početak, u Francuskoj uči o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, pa i kasnije. Na Vidovdan je dobio obećanje da će o stradanju Srba, Jevreja i Roma u NDH učiti u francuskim školama u sklopu holokausta.


Foto: FB F. Renje /D. Jakovljević

On je pred početak letnjeg odmora pozvao Srbe i njihove potomke koji putuju za Srbiju ili Republiku Srpsku a prolaze kolima kroz Hrvatsku da obavezno svrate u Jasenovac i upale sveću svim srpskim žrtvama. „ Od Zagreba prema Srbiji imate jedan izlaz koji ne smete zaobići u ime svih Srba: JASENOVAC. Skrenite, na 700 metara od izlaza sa autoputa posetite manastir Jasenovac, zapalite sveću, javite se našim Mučenicima i nastavite srećno vaš put. Imate ga i u drugom pravcu po povratku ka Zagrebu. Idite u Jasenovac poštujte i ne ignorišite više naše mučenike zato što bi uvek našli neki razlog žurite ili ne možete. Možete!”, naglasio je Jakovljević.

Na prvi pogled reklo bi se da su Francuzi i predstavnici drugih naroda bolje čuli i razumeli reči i poziv vladike pakračko-slovenskog Jovana da odaju poštu svom nedužno stradalom narodu, nego mi sami. Stoga, zastanimo i odajmo im poštu. To je ono najmanje što im dugujemo.

„Hvala svakom ko je posetio Jasenovac ili neki drugi logor u Hrvatskoj, u kome je stradao naš narod. Hvala svakom ko će ovu poruku shvatiti na pravi način i ko će sebe ispraviti. Možemo bolju Srbiju imati samo ako budemo bili bolji Srbi a to znači da smo posvećeni jedni drugima i da uvek imamo vremena i za žive i za nestale duše” dodao je za medijski portal Rasejanje.info David Jakovljević.