Početna Kultura Književno – muzičko veče sa Draganom Litričin Dunić i KC Soko 21....

Književno – muzičko veče sa Draganom Litričin Dunić i KC Soko 21. oktobra u Cirihu

U gradskoj kući grada Ciriha – Volkshaus, u Zelenoj sali, u subotu, 21.10.23. od 19:00. časova održaće se predavanje i promocija knjige prof. dr Dragane Litričin Dunić. Tema predavanja su književnost, mediji, edukacija ili drugačije rečeno umetnost koja crta neizbrisive krugove.
Knjiga Plavi krug se smatra i „bukvarom novinarstva” na našim prostorima, predstavljena je širom zemlje, regiona i u Evropi. Pored predavanja prof. dr Dragane Litričin Dunić, prisutni će imati prilike da uživaju u bogatom programu Umetničkog centra Soko iz Bazela, na čelu sa Andrijanom Adamović.
Program će otvoriti pevačka grupa Sokola a u toku večeri će se takođe čuti divne note violine i klavira u izvođenju Marte i Petre Adamović. Pored toga, svoje stihove će govoriti pesnikinja Snežana Petrović.
Događaj organizuje Radio Krug u saradnji sa Umetničkim centrom Soko. Ulaz je slobodna.

Prof. dr Dragana Litričin Dunić, je predsednik Kreativno-edukativnog centra ART BIT
Doktorirala je književne nauke, osnovne, magistarske i doktorske studije završila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaposlena je kao univerzitetski profesor. Održala je predavanja po pozivu Univerziteta Etveš Lorand u Budimpešti i na Katedri za slavistiku prestižnog Jagelonskog univerziteta u Krakovu, a takođe je imala i izlaganje o Andriću u okviru simpozijuma na Univerzitetu Lomonosov u  Moskvi.
Bavila se novinarstvom, obrazovnim izdavaštvom, književnom kritikom i radom u
redakcijama za kulturu RTS-a. Dve godine je bila predsednik Nacionalne kancelarije Srbije Međunarodnog centra knjige za mlade (International Board on Books for Young People).
Bila je autor i urednik udžbenika odobrenih rešenjima Ministarstva prosvete i predsednik Udruženja izdavača udžbenika Srbije. Autor je knjiga intervjua sa istaknutim ličnostima srpske kulture „Plavi krug”, živi u Beogradu.

Umetnički centar Soko iz Bazela osnovan je s namerom da organizuje kulturne događaje i prezentuje tradiciju, umetnost i kulturu ljudima u Švajcarskoj. Vode ga muzički obrazovani ljudi sa puno sviračkog, pevačkog i igračkog iskustva. Posle decenije rada u raznoraznim orkestrima i grupama pevača (Muzička škola Mokranjac iz Kraljeva i iz Beograda, Etnomuzikološki odsek Muzičke akademije u Beogradu, Balkanika, Stupovi, Teodulija, Ansambl Renesans, grupa Gora) igranja u kulturno umetničkim društvima Dobrosav Radovanović-Kikac iz Bazela, Krsmanac i Branko Cvetković iz Beograda i učešća u mnogobrojnim projektima i seminarima, javila se potreba da sve svoje iskustvo usmere u pokretanje Umetničkog centra Soko. Centar će se prvenstveno baviti organizacijom kulturnih događaja želeći da ljudima u Švajcarskoj ponudi neku drugačiju vrstu sadržaja od onih koji su trenutno na raspolaganju, kao i održavanjem seminara iz oblasti muzike, kulture i tradicije.
Od avgusta 2020. Umetnički centar Soko organizuje srpsko tradicionalno pevanje i osnove srpske tradicije, pre svega za decu, ali i za odrasle.