Početna Kultura U Prijepolju obeleženo pola veka Umetničke kolonije Mileševa

U Prijepolju obeleženo pola veka Umetničke kolonije Mileševa

Otvaranjem izložbe radova 49. saziva Umetničke kolonije Mileševa u Velikoj galeriji Doma kulture u Prijepolju sinoć je obeležen početak rada 50. saziva kolonije koja promoviše umetničke radove na međunarodnom nivou, kako afirmisanih, tako i mladih umetnika.

Umetnička kolonija Mileševa na taj način obeležava i svoj jubilej – pola veka rada, tokom kojeg se pozicionirala kao važna kulturna manifestacija u oblasti likovne umetnosti. U ovoj koloniji nastala su jedinstvena umetnička dela koja svojom specifičnošću i vrednošću obogaćuju i oslikavaju kulturno blago ovog dela Srbije.

Radovan Jokić v.d. pomoćnika ministra kulture za savremeno stvaralaštvo rekao je na otvaranju izložbe umetničkih dela da likovna kolonija Mileševa predstavlja važan prostor stvaranja i okupljanja umetnika čija dela ostaju kao svedočanstvo aktuelnog vremenskog trenutka u kom su nastala.

„Pred posetiocima se nalazi bogata kolekcija likovnog promišljanja nekoliko generacija izuzetnih likovnih stvaralaca, a Ministarstvo kulture prepoznaje značaj Umetničke kolonije Mileševa i nastaviće da podržava ovu izvanrednu hroniku našeg likovnog života”, rekao je Jokić.

Ovogodišnji saziv kolonije pored umetnika iz Srbije okupio je i umetnike iz Italije, Francuske, Irana, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.

Izvor: Ministarstvo kulture

Sa otvaranja izložbe Umetnička kolonija Mileševa
Foto: arhiva Ministarstvo kutlure