Početna Najave Raspisan nagradni konkurs za decu „Srbija, doživi” povodom Dana tradicije

Raspisan nagradni konkurs za decu „Srbija, doživi” povodom Dana tradicije

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra Dečiji kulturni centar Beograd pozvao je decu da učestvuju u nagradnom konkursu u okviru nacionalnog praznika. Nagradni konkurs pod nazivom „Srbija, doživi” je raspisan i rok za dostavu radova 10. septembar 2023.

„Treća po redu manifestacija „Dan tradicije” održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra 2023, u organizaciji Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, Dečjeg kulturnog centra Beograd, GO Stari Grad, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda. Centralni deo manifestacije održaće se od 11 do 14 časova u Beogradu, u centru grada – Knez Mihailovoj ulici, uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i muzičko-scenski program na Trgu republike, u kojem će učestvovati glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli. U popodnevnim časovima program će se nastaviti u drugom delu grada – na Novom Beogradu, na velikoj sceni u 44 bloku. Manifestacija će biti realizovana i na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju, što će moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs”, istakla je Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa Dečjeg kulturnog centra Beograd.

U okviru manifestacije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, za decu i mlade od 7 do 14 godina iz Srbije organizuje se nagradni konkurs „SRBIJA, DOŽIVI!”. Najbolji mladi autori biće nagrađeni putovanjem u neko od prelepih mesta u Srbiji, porodičnim ručkom u jednom od najlepših beogradskih restorana sa nacionalnom kuhinjom, vožnjom beogradskim otvorenim turističkim autobusom i drugim vrednim nagradama. Uručenje nagrada održaće se na velikoj bini na Trgu republike u okviru centralnog programa u Beogradu.

Ideja organizacije konkursa je podsticanje mladih da kroz umetničke medije – sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip, dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. Tradicija, kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo, je polazna tačka konkursa koji želi da podstakne komunikaciju predaka i potomaka kroz literarne, likovne i multimedijalne radove. Odevni simboli, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati treba da budu inspiracija učesnicima konkursa.

Svaki učesnik može poslati po jedan rad, a pristigle radove ocenjivaće stručni žiri.

– Likovni radovi mogu biti u formi crteža, slike, ilustracije i kolaža (dimenzija do 50h70 cm), a sve likovne tehnike su dozvoljene. Fotografije likovnih radova treba poslati na mejl likovni.konkurs@dantradicije.rs

– Literarni radovi treba da budu napisani u Word dokumentu. Literarne radove treba poslati na mejl literarni.konkurs@dantradicije.rs

– Video klipovi, u trajanju do tri minuta, treba poslati putem Wetransfera na mejl video.konkurs@dantradicije.rs

Uz likovni, literarni ili video rad neophodno je poslati sledeće podatke:

– ime i prezime učesnika konkursa,

– uzrast,

– grad/selo/mesto u kojem učesnik živi,

– koliko članova broji uža porodica,

– e-mail

– kontakt telefon

 Napomena!

U naslovu (subject) mejla koji šaljete potrebno je da stoji ime i prezime deteta, razred i grad

Na primer: Ana Jovanović – 4 razred – Niš

Takođe, datoteke (fajlove) koje prilažete u mejlu obavezno imenovati: Ime Prezime – razred – Grad

Na primer: Ana Jovanović – 4 razred – Niš.jpg (…u ovom primeru .jpg ukazuje da je u pitanju fotografija)

Konkurs je otvoren do 10. septembra 2023. godine. Kontakt osoba je Andrea Bogdanović

andrea.bogdanovic@dkcb.rs.