Početna Događanja U mestu Svinica u Rumuniji održan „Festival smokava”

U mestu Svinica u Rumuniji održan „Festival smokava”

Ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević i generalni konzul Vladan Tadić prisustvovali su 24. izdanju manifestacije „Festival smokava” u Svinici, županija Mehedinci, gde su dobili zahvalnice za „promovisanje i jačanje prijateljstva između Srba u Rumuniji i Srbiji i za promovisanje identiteta, tradicija i običaja”, prenela je Ambasada Srbije u Rumuniji.

Događaju su prisustvovali predstavnici županijskih vlasti, lokalnih samouprava sa leve i desne obale Dunava, predsednici drugih opština u Rumuniji i Moldaviji, Saveza Srba u Rumuniji i rumunskog Parlamenta. „U svom obraćanju, ambasador Tomašević je istakao da je Republika Srbija ponosna na srpsko-rumunsko prijateljstvo koje se neguje i čuva preko ovakvih manifestacija na prelepom Dunavu, gde će sigurno biti i mnogih drugih projekata. Predstavnicima srpske zajednice koji žive u Svinici poručio je da budu ponosni na to što su građani Rumunije, to što su Srbi, kao i da budu ponosni jedni na druge, složni, jedinstveni, a da će GK u Temišvaru i Ambasada Srbije u Bukureštu uvek biti uz njih”, istaknuto je u saopštenju Ambasade.

Srpski poslanik u Parlamentu Rumunije i predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić naglasio da je zajednica u Svinici iskazala svoju istrajnost u očuvanju nacionalnog identiteta, ukazavši da „sve ono što zajedno radimo, radimo na očuvanju identiteta”, kao i da u tome postoji ogromna pomoć matične Srbije, ali i pomoć Vlade i rumunskih lokalnih, županijskih i regionalnih vlasti.

Na programu ovogodišnjeg izdanja „Festivala smokava“ našli su se Sajam smokava, takmičenja u pripremanju slatkih i ljutih proizvoda od ovog voća, izložba fotografija srpskih manastira, nastupi folklornih grupa, turnir u malom fudbalu i niz pratećih događaja.

Foto: Ambasada Srbije u Bukureštu