Početna Vesti U Jasenovcu molitveno proslavljen praznik Svetih novomučenika jasenovačkih

U Jasenovcu molitveno proslavljen praznik Svetih novomučenika jasenovačkih

U subotu je u Jasenovcu molitveno je proslavljen praznik Svetih novomučenika jasenovačkih. Centralnu proslavu priredili su Eparhija pakračko-slavonska, Muzej žrtava genocida i Srpsko narodno vijeće. U manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu služena je sveta arhijerejska liturgija i održano molitveno okupljanje i centralno obeležavanje Svetih novomučenika jasenovačkih. Liturgiju je služio ruski pravoslavni mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske Ilarion, uz sasluženje brojnih arhijereja Srpske pravoslavne crkve, kao i drugih sestrinskih pomesnih pravoslavnih crkava. Nakon liturgije na humci u okviru Spomen-područja Jasenovac osveštano je slavsko žito i kolač, a potom su osveštane i prostorije novouspostavljene Istraživačke biblioteke pri manastiru u Jasenovcu. Današnja biblioteka je nekadašnja škola, ali pošto srpskih đaka odavno tu nema, zgrada je dobila drugu primenu.

Ministarka pravde Republike Srbije Maja Popović prisustvovala je ovom događaju. Ona je bila prvi srpski državnik koji u zvanično posetio Jasenovac od 1945. godine. Ministarka Popović obraćajući se prisutnima je istakla da strašni zločini i nepočinstva koja su se desila prema nedužnim jasenovačkim žrtvama, obavezuju da u sebi, u sebi iskorenimo mržnju i zlo.

Foto: D. Jakovljević

Ovogodišnji praznik Svetih novomučenika jasenovačkih događaj je do sada bio najposećeniji. Prisustvovao je veliki broj stranih zvaničnika, Srba iz regiona i rasejanja, mnogobrojne ličnosti iz oblasti kulture, nauke, prosvete, umetnosti. „Sveti novomučenici jasenovački su zaista zaživeli u našem narodu i ti prvi septembarski dani kada se obeležava taj crkveni praznik, polako ulazi u našu svest kao onaj segment molitvenog sećanja na sve naše žrtve postradale u Jasenovcu pored onog ljudskog, naučnog, zvaničnog, državnog, a to je 22. april, kada naša država obeležava nacionalni dan sećanja na žrtve genocida” izjavio je direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, zahvaljujući čijem velikom angažmanu se u Srbiji sve otvoreni govori o ovoj temi i podiže svest o stradanju našeg naroda.