Početna Događanja Obeležena slava Kola srpskih sestara u Esenu

Obeležena slava Kola srpskih sestara u Esenu

U Crkvenoj parohiji Esen, u Nemačkoj, Kola srpskih sestara obeležile su po prvi put svoju slavu.  „Jedno od najvažnijih patriotskih, humanitarnih i kulturno-prosvetiteljskih udruženja, udruženje žena Kolo srpskih sestara osnovano je na Veliku Gospojinu 28. avgusta 1903. u Srbiji. Baš taj dan izabrale su vredne žene esenske parohije, ovde u Nemačkoj, Kola srpskih sestara za svoju slavu tačno 120 godina kasnije”, istakla je uprava parohije u Esenu.

Hram je bio premali za sve koji su želeli da prisustvuju slavi. Liturgiju je služio protojerej-stavrofor Danilo Radmilović, koji je u svojoj besedi pohvalio rad tek osnovanog Kola srpskih sestara u Esenu. On je ujedno objasnio „da su žene bitne za rad crkve i da su one važni čuvari tradicije”. Posebno se zahvalio Branki Stanković što lepo vodi ovu organizaciju. U svojoj besedi je objasnio zašto je najvažnija ličnost posle Oca, Sina i Svetoga Duha, baš Bogorodica Majka Isusa Hrista i koja je to uloga žene u pravoslavnoj crkvi.

Otac Danilo Radmilović okreće slavski kolač sa namjlađima
Foto: CO Esen

Potom su učenici veronauke u Esenu, u klasi oca Danila besedila prikladne stihove. Svi zajedno su izgovorili mudrost patrijarha Pavla: „Proćiće sve. Samo duša i obraz i ono što je dobro ostaje večno”, pa je posle divnih stihova osveštano slavsko znamenje ovogodišnjih domaćina Branke i Zorana Stanković, koji su četvrtinu kolača predali narednim domaćinima Angeli i Danku Galijan.
Obeležavanje slave članica Kola srpskih sestara obogatili su i mladi igrači dečije i srednje folklorne grupe KUD Kolo iz Esena. Druženje je nastavljeno uz narodnu muziku i bogat slavski ruča.
Uprava esenske parohije podseća da se ova parohija intenzivno bavi svojim narodom. Ona ima razne aktivnosti: „kroz liturgije, veronauku, pozorištance, folklor pa i sport. I tako u toku proslave stiže i vest baš da su fudbaleri esenske parohije odneli pobedu 6:1na utakmici”, istaknuto je u saopštenju. Svi koji nisu članovi ove divne duhovne srpske zajednice su pozvani da dođu i da se druže na raznim poljima.