Početna Događanja U Tršiću boravila treća grupa u okviru kampa Ministarstva prosvete „Leto u...

U Tršiću boravila treća grupa u okviru kampa Ministarstva prosvete „Leto u zavičaju”

Ministarstvo prosvete organizovalo je i ove godine letnji kamp pod nazivom „Leto u zavičaju”, za učenice Srpske dopunske škole u rasejanju. I ove godine, kao i prethodne, kamp je organizovan u tri termina, zbog vremenske razlike raspusta u mnogim državama. Za vikend je okončan i boravak učenika treće i poslednje grupe, koji su, kao i svi ostali bili u Tršiću. Mesto održavanja kampa bio je Naučno-obrazovni centar Vuka Karadžić (u Tršiću).

U trećem terminu boravili su učenici iz Italije, Nemačke i Grčke, sa svojim nastavnicima-mentorima. Dobrodošlicu prisutnima je priredila, u ime Naučno-obrazovnog centra Vuk Karadžić Aleksandra Purić, direktor. Boravak  je bio besplatan. Program manifestacije „Leto u zavičaju” osmisila je prof. dr Marina Janjić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu.

Foto: Srpska škola

Učenici su kroz radioničarski rad imali priliku da unaprede i ojačaju svoje jezičke i komunikativne veštine u kontekstu nacionalne kulture, a kroz govorne  aktivnosti u oblasti kulture i tradicije steknu nova i prošire stara znanja o svojoj domovini. Oni su pohađali edukativni program koji je bio usmeren na srpski jezik, kulturu i tradiciju.
Oni su posetili manastir Tronošu, rodnu kuću Vuka Karadžića. Organizovan je i izlet u Beograd. Obišli su Hram Svetog Save na Vračaru, nakon čega ih je u parohijskom domu ugostio patrijarh srpski Porfirije. Tom prilikom patrijarh Porfirije je zajedno sa mališanima gledao polufinalnu utakmicu Svetskog prvenstva u košarci Srbije i Kanade. Učenici su obišli i Narodnu skupštinu Republike Srbije, Narodni muzej i Zoološki vrt. 
Letnji kamp Leto u zavičaju završen je kao i prethodni priredbom za roditelje, bake, deke, rođake i prijatelje. Uz brdo suza, obećanja da će ostati u kontaktu sa novim drugarima i da će naredne godine ponovo doći mališani su se razišli, uz divne uspomene, koje će im, po njihovim rečima, zauvek ostati u sećanju. I kako su naglasili nastavnici koji su boravili sa decom „ovakav susret dece iz različitog govornog i kulturološkog područja veoma je važan za razvoj njihovih socijalnih veština, doprinosi boljem razumevanju, uvažavanju različitosti i podizanju svesti o nacionalnom identitetu”.