Početna Informacije Na Kajmakčalanu obeležena  godišnjice proboja Solunskog fronta

Na Kajmakčalanu obeležena  godišnjice proboja Solunskog fronta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nikola Selaković predvodio je državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca povodom 105. godišnjice proboja Solunskog fronta na Kajmakčalanu, minulog vikenda. Tom prilikom ministar je naglasio da su se na ovoj manifestaciji skupili Srbi iz svih krajeva gde žive Srbi i da je to „najmanje što može da se učini”. On je podsetio da je tim putem prošla srpska vojska pre tačno 107 godina, probijajući front na Kajmakčalanu, najvišem vrhu planine Nidže, naglasivši da je srpski narod nakon velikog rata Kajmakčalan nazvao „kapijom slobode” i „kapijom otadžbine”.

„Skupili smo da se poklonimo senima naših heroja. Ovde je stradalo 4643 velikih ljudi, ne znamo im imena svima, ali oni su veliki ljudi. Popeli su se ovde na ovaj vrh pod borbom i odavde uspeli da, za nepuna dva meseca, dođu do Bitolja koji je naredne dve godine bio defakto prestonica Srbije, u selu Bač nalazila se naša vrhovna komanda” rekao je ministar Selaković.  On je dodao da je ukazao „da Republika Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, pridaje ogroman značaj negovanju kulture sećanja i izrazio uverenje da će u budućnosti zajedno podizati ratne memorijale koji su uništeni”.


Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

„Radićemo to ovde u Severnoj Makedoniji, u saradnji sa Vladom Severne Makedonije, radićemo to i u svakom drugom kraju gde počiva srpski vojnik koji nigde nije otišao kao osvajač, otišao je ili zato što je morao ili je otišao da brani svoju rodnu grudu. Naš dolazak ovde, naša molitva za njihovu dušu, naše pevanje naše himne na ovom mestu pokazuje da su oni zaista pobedili”, istakao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.
Pored ministra Selakovića prisutnima se obratio i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. On je ukazao na značaj Kajmakčalana i istakao da se na ovaj način dokazuje da njihova žrtva traje kroz vekove. Državnoj ceremoniji odavanja počasti i polaganja venaca povodom 105. godišnjice proboja Solunskog fronta na Kajmakčalanu prisustvovao je i predsednik Pokrajinske Vlade AP Vojvodina Igor Mirović.

Sa druge strane u Bitolju, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić odao je počast i položio venac na Srpskom groblju u Bitolju, Republika Severna Makedonija, povodom obeležavanja 105. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Министар Селаковић на Кајмакчалану поводом обележавања годишњице од пробоја Солунског фронта