Početna Događanja KSD Bambi iz Beča učesnik kampa „Mali opanak” u Kosjeriću

KSD Bambi iz Beča učesnik kampa „Mali opanak” u Kosjeriću

Omladinci Kulturno-sportskog društva Bambi iz Beča učestvovali su u trodnevnom kampu „Mali opanak” koji je, u organizaciji Ministarstva bez portfelja zaduženo za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, održan u Kosjeriću. „Grupa od 25 dece Bambija uzrasta 12 do 15 godina učestovala je u pevačkim i igračkim radionicama, radionicama starih zanata i u dečijim čobanskim igrama, kao i u defileu učesnika i dobro se zabavljala na koncertu pop muzike. Deca su imala priliku da pokažu i svoje igračko umeće u okviru programa u kome su nastupili svi učesnici kampa”, istaknuto je u KSD Bambi iz Beča.

„Ovakvi kampovi, koji se održavaju u organizaciji Ministarstva bez portfelja zaduženo za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom na čelu sa ministrom Đorđem Milićevićem, su vrlo važni za sve nas u dijaspori i ostvarili su evidentno veliki uspeh. Sa jedne strane, deca koja učestvuju imaju priliku da se upoznaj i druže se sa svojim vršnjacima iz zemlje, dijaspore i regiona, ali i uče o tradiciji i kulturi zemlje iz koje potiču. Sa druge strane, ovakvi festivali su dokaz koliko je Republika Srbija okrenuta dijaspori i to je jasan signal da mi koji živimo u rasejanju nismo sami i da uvek možemo da se oslonimo i sarađujemo sa maticom. Zato je važno da imamo što više ovakvih kampova, festivala i sličih okupljanja”, istakao je predsednik KSD Bambi iz Beča Aleksandar Stanković. 


Foto: KSD Bambi

Ovogodišnji kamp „Mali opanak” okupio je, prema zvaničnim podacima Ministarstva, 200 mališana iz Austrije, Crne Gore i Republike Srpske i to je samo jedan od 22 kampa širom Srbije čiju je organizaciju finansirala Republika Srbija i kroz koje je ovog leta prošlo oko 5.000 dece srpskog porekla iz celog sveta. Kamp je posetio i pozdravio učesnike i resorni ministar Đorđe Milićević. Kampovi  su osmišljeni da mališanima iz sveta približe Srbiju, da vide unutrašnjost naše lepe zemlje, a ne samo Beograd. Projekat takođe ima za cilj jačanje saradnje matice i države, omogućavanje mladima iz rasejanja i rediona da se povežu s svojim korenima, da nauče nešto više o srpskoj kulturi i tradiciji, ali i da stvore prijateljstva koja će trajati čitavog života.

O KSD Bambi

Kulturno-sportsko društvo Bambi je osnovano 1973. godine sa ciljem razvoja i očuvanja kulturne i folklorne baštine Srba u Austriji i ove godine obeležava 50 godina postojanja. Društvo okuplja više od 600 članova grupisanih u nekoliko sekcija kao što su: folklorna, fudbalska, ribolovačka i muzička. Najmasovnija je folklorna sekcija, podeljena u šest uzrasnih kategorija, od najmlađeg do veteranskog sastava. Kulturno-sportsko društvo Bambi je dobitnik i brojnih priznanja i pobednik na mnogobrojnim festivalima širom Evrope, kao i rado viđen gost na priredbama drugih kulturno-umetničkih društava kako u Austriji tako i u inostranstvu. Više informacija: www.ksvbambi.at