Početna Kultura „Čuvari formule” uskoro na čuvenom Filmskom festivalu u Sao Paolu

„Čuvari formule” uskoro na čuvenom Filmskom festivalu u Sao Paolu

Posle Lokarna, Sarajeva, Talina i Palm Springs-a novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule”, biće predstavljen u okviru glavnog programa 47. Međunarodnog filmskog festivala u Sao Paolu – jednoj od najznačajnih svetskih filmskih smotri. Ovaj festival kroz gotovo pet decenija dugu tradiciju, fokusiran je na raznoliku međunarodnu selekciju savremenih kinematografija, a sa posebnom pažnjom predstavlja nove talente i debitante.

Film „Čuvari formule” će se naći u zvaničnoj takmičarskoj selekciji „International Perspective” u kojoj su prikazivani najznačajniji filmovi i reprezentativne produkcije novije svetske kinematografije. Svake godine u selekciji budu prikazani i evropski i svetski filmovi koji su u nominacijama za Oskara i BAFTA nagrade. Festival se, takođe, izdvaja i specijalnim projekcijama na otvorenom pred nekoliko hiljada gledalaca, a svake godine festival poseti skoro 250.000 posetilaca.

Dragan Bjelogrlić se 2011. godine na ovom festivalu predstavio svojim debitantskim filmom „Montevideo, Bog te video!”, dok se sada sa „Čuvarima…” vraća u okviru glavne selekcije. Pre međunarodnih festivala, ekupu ovog srpskog ostvarenja očekuje velika beogradska premijera koja je zakazana je za 24. oktobar u MTS dvorani, posle čega će gledaoci u zemlji i regionu imati priliku da pogledaju najnovije Bjelogrlićevo ostvarenje.

Ova jedinstvena priča koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu „Slučaj Vinča” profesora Gorana Milašinovića. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Izvor: Filmski centar Srbije