Početna Najave „Umetnost/umetnik je…” novi likovni konkurs za decu i mlade

„Umetnost/umetnik je…” novi likovni konkurs za decu i mlade

Novosadski dečiji kulturni centar  (NDKC) raspisao je likovni konkurs za decu i mlade. Tema konkursa je „Umetnost/umetnik je…”. „Želja nam je da ovaj likovni konkurs postane tradicionalan, pa Vas molimo da svojim učešćem doprinesete tom našem cilju. Kako u Novosadskom dečijem kulturnom centru nastojimo da razvijamo i negujemo različite vrste umetnosti namenjene dečjem uzrastu, s tim u vezi ove godine odlučili smo da drugi po redu Likovni konkurs Novosadskog dečijeg kulturnog centra upravo ponese tako širok naziv: „Umetnost /umetnik je…”.

„Ako na trenutak zastanemo i razmislimo, uvidećemo da je umetnost i da su umetnici svuda oko nas, u pozorištu kao glumci, scenografi, kostimografi, lutkari, dizajneri svetla ili zvuka, operski pevači, baletski umetnici, dirigenti, orkestar i hor. Dizajneri tekstila se brinu o izgledu garderobe koju nosimo, industrijski dizajner ima najrasprostranjeniju i veoma važnu ulogu, on osmišljava izgled predmeta koje masovno i svakodnevno koristimo, a oni svakako mogu imati i umetnički prizvuk. Lepoti likovnog dela, bilo da je to to slika, grafika, crtež ili skulptura, divimo se u galerijama ili muzejima, dok ona monumentalna vajarska dela posećujemo uglavnom u otvorenom prostoru.  Dok šetamo ulicama gradova, poglede nam privlače zgrade i njihove fasade koje su osmislile arhitekte, a ako zavirimo kroz prozor, možemo pronaći i rad dizajnera enterijera. Svakodnevno se susrećemo i sa muzikom, knjigama, stripovima i filmom… Razmislite: koliko je tu još profesija koje obavljaju umetnici? Moderno vreme donosi nam i novi pristup plesu, kao što je savremeni ples, kroz koji se mogu kombinovati različite vrste umetnosti”, naglasili u NDKC.

Potrebno je da deca i mladi prenesu na papir ili da likovno predstave neku od različitih vrsta umetnosti, ili kako zamišljaju proces stvaranja nekog od umetničkih dela koje ih opčinjava. „Otkrijte neko novo zanimanje umetnika, ili pokušajte da zamislite i likovno predstavite kako je to izgledalo dok je vajar oblikovao skulpturu visoku nekoliko metara. Ovim likovnim konkursom želimo da kod dece i mladih osvestimo rasprostranjenost umetničkog delovanja u svakodnevnom životu svih nas, da ih inspirišemo i podstaknemo da shvate važnost rada umetnika, ali i da se kroz kreativni proces stvaranja povežu sa različitim vrstama umetnosti, da osete bliskost, poštovanje i razumevanje za njih, ali i za ustanove kulture. Želimo da kod dece i mladih probudimo ljubav koja će ih trajno povezati sa kulturom i umetnosti”, dodato je Novosadskom dečijem kulturnom centru.

Na likovnom konkursu mogu da učestvuju sva deca uzrasta od 5 do 18 godina, individualno ili posredstvom predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, kao i privatnih škola, likovnih radionica ili ateljea za decu i mlade. Format radova je maksimalnih dimenzija 50 x 70 cm. Radovi moraju da budu samostalna dečja ostvarenja.

Dozvoljene su sve likovne tehnike: slikarske, crtačke, grafičke, uključujući i vajarske – skulpture/objekte. Ukoliko se šalju skulpture ili objekti, oni moraju da budu propisno upakovani kako bi bila sprečena eventualna oštećenja, za koje NSDKC ne snosi odgovornost. Nije dozvoljeno slati radove koji sadrže organske materije (plodove prirode, začine, testeninu, perje i slično), niti bilo koji drugi materijal koji nije adekvatno pričvršćen ili zalepljen. Radove poslate u rolni ili presavijene, kao ni radove koji su opremljeni – uramljeni –  žiri neće uzimati u razmatranje.

Prilikom odabira radova za izlaganje i/ili nagrađivanje, prednost će imati oni u kojima nije korišćen papir za kucanje, pa se savetuje da se za svoj rad odaberu druge (crtački/slikarski) prikladnije vrste papira. Takođe, prednost će imati likovna ostvarenja na kojima dominantna kreativnost i likovni izraz deteta, kvalitetan mentorski rad u pogledu motivacije učenika, usklađenost teme i tehnike, istrajnost u radu učenika, kao i odsustvo šablonskog pristupa u likovnom izrazu deteta.

Radovi se ne vraćaju, već ostaju u zbirci Novosadskog dečijeg kulturnog centra. Organizator zadržava pravo da sve pristigle radove po konkursu koristi za druge neprofitabilne izložbe, u dobrotvorne svrhe ili da ih dalje reprodukuje, u štampi ili na bilo kom mediju. Na poleđini svakog rada mora da stoji elektronski popunjena i zalepljena tabela s podacima koja je data u prilogu Likovnog konkursa. Odgovarajuću tabelu potrebno je sačuvati na kompjuteru, a potom otvoriti, popuniti, odštampati te zalepiti na poleđinu svakog rada. Sve podatke popuniti isključivo na kompjuteru. Podaci napisani rukom neće biti uzeti u razmatranje.

Stručni žiri će dodeliti ukupno 15 nagrada po kategorijama. Radove treba poslati do 13. novembra 2023. i to na adresu Novosadskog dečijeg kulturnog centra, sa naznakom: za  likovni konkurs: Novosadski dečiji kulturni centar, Radnička 20 (prvi sprat), 21000 Novi Sad, Srbija. Dodatne informacije se mogu dobiti na www. http://nsdkc.rs/ ili na mejl adresu office@nsdkc.rs