Početna Događanja Dva dela slikarke Vesne Perunović iz Kanade se nalaze u Muzeju žrtava...

Dva dela slikarke Vesne Perunović iz Kanade se nalaze u Muzeju žrtava genocida

„Danas je Zbirka umetničkih dela Muzeja žrtava genocida upotpunjena sa dva značajna dela savremene umetnosti srpsko–kanadske umetnice sa respektabilnom svetskom karijerom Vesne Perunović”, istaknuto je u Muzeju žrtava genocida. „Zahvaljujući Fondaciji Muzeja žrtava genocida, kojom rukovodi upravitelj Stanko Debeljaković, bili smo u prilici da otkupimo jedno od najinteresantnijih dela savremene srpske scene – ambijentalnu celinu ,,War is over – War is never over”, dodato je u Muzeju.

Prostorno–skulpturalni ambijent pod nazivom ,,War is over – War is never over” sadrži lingvističke i istoriografske elemente koji premošćavaju nekoliko važnih istorijskih trenutaka iz kolektivne prošlosti. „Ovim jednostavnim gestom umetnica se koristi redi-mejd objektom bolničkog kreveta iz Drugog svetskog rata (originalni primerak) i crnim paus papirom na kome kredom ispisuje zabeleške o neprolaznosti rata. Upućujući nas u jednu konstantnu strepnju od izbijanja globalnih sukoba, Perunovićeva mapira teskobu traume koja nije prevaziđena, donoseći je u ovaj momenat sada kako bi se javnost zapitala da li se rat ikada i za koga završio”, rečeno je u Muzeju žrtava genocida.

Slikarka Vesna Perunović u Muzeju žrtava genocida
Foto: Muzej žrtava genocida

Kanadska umetnica srpskog porekla Vesna Perunović je u istom danu Zbirci umetničkih dela Muzeja žrtava genocida poklonila značajan korpus crteža – radova na papiru u formi crtačke instalacije. „Ova jedinstvena mapa autorskih radova pod nazivom ,,The Archive of Insignificant Losses” jeste forma intimnog dnevnika beleženog poslednjih desetak godina na školskim sveskama. Umetnica pronalazi objekte i lične predmete napuštene u regionima zahvaćenih migracijama i ratom čije kompleksne oblike i lične narative svodi na nivo simbola –  piktogrami rata. Ovi oblici postaju univerzalni jezik komunikacije umetnice sa okolinom iščitavajući tako, ne samo poreklo i stradanje, evakuacije i migracije, već i univerzalnost mesta i vremena. Ovako uvreženi jezički likovni simboli postaju otvoreni zapisi o svemogućim sudbinama savremenog čoveka uz nužne patnje novog vremena u kojem se nalazimo kao zajednica. Ovom akvizicijom i poklonom Zbirka umetničkih dela Muzeja žrtava genocida po prvi put biva obogaćena muzejskom jedinicom iz oblasti ambijentalne umetničke prakse, kao i crtačkom mapom kakva do sada nije pohranjena ni u jednom drugom muzeju u Republici Srbiji”, podvukli su čelni ljudi Muzeji.

„Uz veliki izraz zahvalnosti umetnice Perunović sa ponosom saopštavamo da od danas našu Zbirku umetničkih dela čine i dve nove muzejske jedinice od velike važnosti za celokupnu savremenu scenu države i regiona”, dodato je u Muzeju žrtava genocida.

Vesna Perunović je kanadska umetnica srpskog porekla. Živi i radi u Torontu, u Kanadi. Koristi širok spektar medija: slikarstvo, crtež, instalacija, skulptura, video i performans. Imala je brojne izložbe u Kanadi i svetu. Učestvovala je na međunarodnim bijenalima na Kubi, Engleskoj, Portugalu, Jugoslaviji i Grčkoj, kao i u međunarodnim rezidencijalnim programima u Berlinu, Bursi, Banfu, Njujorku i Kini.

Foto: Muzej žrtava genocida

U Evropi je izlagala u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, BiH; Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Kulturnom centru Beograda; Slovačkoj nacionalnoj galeriji, Bratislava, Slovačka… U Kanadi je izlagala u Likovnoj galeriji Misisauga, Galerijama Kembridž, Likovnoj galeriji u Piterborou, Likovnoj galeriji Kelovna, Galeriji Endžel, Kanadskom muzeju tekstila…

Dobitnica je nagrade T.F.V.A. 2005. godine i Chalrmes Development grant (stipendija za profesionalni razvoj) 2011. godine, a Saveti za umetnost Kanade, Ontarija i Toronta su više puta finansirali njene projekte. Radovi joj se nalaze u brojnim kolekcijama u Kanadi i Evropi, kao na primer u Ambasadi SAD u Beogradu, Likovnoj galeriji u Hamiltonu, Kulturnom centru Beograda, Umetničkom centru McDonald u Gelfu, Galeriji Robert Meklaflin u Otavi… O njoj su objavljene dve sveobuhvatne monografije: (W) HOLE (Celina/Šupljina), 2004. i Amblems of the Enigma (Amblemi enigme), 2008.  Njene interdisciplinarne izložbe Borderless (Bez granica)  i Amblems of Enigma (Amblemi enigme) gostovale su u uglednim galerijama  i muzejima širom Kanade i Evrope, preneo je Muzej žrtava genocida.