Početna Događanja Monodrama „Nenapisana pisma” i prezentacija o životu i slikarstvu Nadežde Petrović izvedena...

Monodrama „Nenapisana pisma” i prezentacija o životu i slikarstvu Nadežde Petrović izvedena u Unesku u Parizu

Od 11. oktobra pa do 27. u Kulturnom centru Srbije u Parizu biće prikazana izložba o Nadeždi Petrović  

U okviru obeležavanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, koju je Unesko uvrstio u kalendar značajnih godišnjica tokom 2023. godine, izvedena je monodrama „Nenapisana pisma” i video prezentacija o životu i slikarstvu Nadežde Petrović u sedištu Uneska u Parizu.

Monodrama Milkice Miletić zasnovana je na dnevniku Nadežde Petrović, a lik slavne umetnice tumači Vanja Milačić iz Narodnog pozorišta u Beogradu. Događaj su organizovali Stalna delegacija Republike Srbije pri Unesku, Ministarstvo kulture i Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačak.

U Kulturnom centru Srbije u Parizu 11. oktobra biće otvorena izložba priređena povodom obeležavanja jubileja koji je Unesko uvrstio u svoj kalendar – 150 godina od rođenja velike srpske umetnice Nadežde Petrović.


Foto: Ministarstvo kulture

Autorke umetničko-dokumentarne izložbe „Nadežda Petrović u Parizu” Mišela Blanuša i Katarina Krstić, kustoskinje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, predstaviće život i umetničko delo Nadežde Petrović, sa fokusom na njen kratak ali umetnički vrlo intenzivan i značajan boravak u Parizu od 1910. do 1912. godine – Pariski period njenog stvaralačkog opusa.Koncept izložbe osmišljen je kroz hronološko-tematske celine predstavljene kroz dva dokumentarna segmenta o životu i umetnosti Nadežde Petrović u Parizu.

Izložba u organizaciji Muzeja savremene umetnosti biće otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu do 27. oktobra 2023. godine.