Početna Kultura U Berlinu otvorena izložba srpske savremene umetnice Natalije Ribovič

U Berlinu otvorena izložba srpske savremene umetnice Natalije Ribovič

U sklopu aktivnosti kojima Ambasada Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj obeležava 140 godina od potpisivanja Trgovinskog ugovora i Konzularne konvencije, u prostorijama Ambasade otvorena je izložba srpske savremene umetnice Natalije Ribovič pod nazivom „Infinito Dance”, koja će do 23. oktobra biti otvorena za posetioce.

„Uporedo sa organizacijom izložbe „Vuk i Nemci“ koja je do sada prikazana u Minhenu, Hamburgu, Jeni, Haleu i Berlinu, namera Ambasade je da, pored istorijskih, predstavi i savremene kulturne veze između Srbije i Nemačke. Natalija Ribovič, poreklom iz Novog Sada, živi i stvara u Augzburgu, gde je njen rad veoma zapažen a njena dela su zastupljena u umetničkim zbirkama Grada. Radi se o umetnici koja je izlagala svoja dela u Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Austriji i drugim zemljama”, prenela je Ambasada Srbije u Berlinu.

Na otvaranju izložbe o značaju jubileja govorila je ambasadorka Snežana Janković, koja je ujedno svim gostima poželela dobrodošlicu. Ambasadorka je naglasila da „tokom čitave godine organizujemo manifestacije u čast ovog jubileja, od kojih neke prikazuju saradnju Srbije i Nemačke kroz istoriju, a neke, kao današnja, savremene, žive spone između srpskog i nemačkog naroda”. Ona je dodala da ovom izložbom Ambasada želi da pokaže „da su međuljudska razmena, kulturne i umetničke veze između Srbije i Nemačke veoma snažne i danas, kao što su bile kroz istoriju, i da je naš cilj da one dalje jačaju”.

Ovoj divnoj kulturom manifestaciji prisustvovala je i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, koja je dala osvrt na stvaralaštvo Natalije Ribovič. Istakla je da je njen rad svojevrstan spoj njenog ličnog nasleđa utemeljenog u tradiciji vojvođanske ravnice poznate po multikulturalnosti i pitanja ličnog identiteta kao aktuelne teme savremenog društva. Dodala je da umetnost Natalije Ribovič traga za odgovorima na večita pitanja ljubavi, sreće i lepote.

Nakon uvodnog dela, Natalije Ribovič je provela goste kroz izložbu, detaljnije objašnjavajući koji su joj motivi bili inspiracija, kao i dublje značenje izložbe. Otvaranju izložbe su prisustvovali brojni gosti iz nemačkih institucija, političkih fondacija, umetničkih i kulturnih krugova, kao i iz diplomatskog kora i srpskog rasejanja, dodali su predstavnici srpske ambasade u Berlinu.

Foto: Ambasada Srbije u Berlinu