Početna Događanja Izložba posvećena Mini Karadžić autorke Svetlane Matić ovoga meseca se može videti...

Izložba posvećena Mini Karadžić autorke Svetlane Matić ovoga meseca se može videti u Mađarskoj

U Budimpešti, u svečanoj sali Tekelijanuma, 1. oktobra 2023. godine, počeo je Mesec srpske kulture, koji je zvanično otvorio Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske i jedan od pokrovitelja, koji su uz institucije iz Srbije i Mađarske, pomogli održavanje ove značajne kulturne manifestacije. Kao što smo objavili pored Milorada Dodika koji je istakao da je srpska pravoslavna crkva sačuvala srpski nacionalni identitet i da je šteta što u mnogim državama nemamo status nacionalne manjine, da su se prisutnima obratii episkop budimski Lukijan, koji je blagosiljao ovu manifestaciju, dok je Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, podvukao da će Republika Srbija i Republika Srpska pomagati svoj narod, ma gde on živeo.


Foto: Redakcija Varoš RTV

Nakon svečane akademije, u nastupe Okteta Bogoslovije Svetog Save iz Beograda, guslara Mihajla Stevanovića iz Bijeljine, ženske vokalne grupe KUD Taban, muzičke grupe Vigad i glumica Vjere Mujovića, prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu, u galeriji Krug svečano je otvorena izložba posvećena Mini Karadžić, autorke Svetlane Matić iz Beča i dizajnera Dušana Borisavljevića, takođe iz Beča.

O izložbi su, pored autorke, govorili akademski slikar Milan Đurić, osnivač i predsednik Udruženja mladih umetnika Krug, glumica Vjera Mujović i ministar Đorđe Milićević koji je izložbu proglasio zvanično otvorenom za posetioce. Autorka izložbe prof. Svetlana Matić je naglasila „da nam je danas potrebno jedinstvo više nego ikada pre i da promovišući život i delo Mine Karadžić, želi da kroz kulturnu diplomatiju predstavi Evropi i svetu srpski narod na najbolji mogući način, kao što je i Vukova kćerka gradila mostove kulture i saradnje između srpskog i austrijskog naroda u 19. Veku”.

Nakon oficijelnog dela programa, domaćini su za ugledne zvanice i goste, priredili prigodan koktel. „Hvala redakciji Varoš RTV i Diani Kondić Đurić na medijskoj podršci i ustupljenim fotografijama, svim učesnicima u programu, a posebno Pravoslavnoj eparhiji budimskoj na pozivu. Među prisutnima, u prepunoj sali peštanskog Tekelijanuma bili su, između ostalih, Željko Budimir, ministar za tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, predstavnici diplomatskog kora, Aleksandar Lončarević, otpravnik poslova u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, Svetlana Stanković, generalni konzul, Biljana Gutić Bjelica, ambasador BIH u Mađarskoj, predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj, vojni atašei, sveštenstvo, predstavnici Pravoslavne eparhije budimske, profesori i učenici Srpske gimnazije Nikola Tesla i ugledni pojedinci iz sveta umetnosti, kulture i javnog života Srba u Mađarskoj. U toku meseca oktobra, a u okviru „Srpskih dana”, kroz različite programe, biće prikazani srpski običaji, umetnost, nauka i kultura”, dodala je Svetlana Matić.