Početna Događanja U Budimpešti otvoreni „Srpski dani”

U Budimpešti otvoreni „Srpski dani”

Prigodnim kulturnim programom, večeras je u svečanoj sali peštanskog Tekelijanuma otvorena je manifestacija „Srpski dani”. Zvanično ju je otvorio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je, obraćajući se prisutnima, pored ostalog rekao da narod koji ne neguje svoju kulturu, nema budućnost.

„Mi širimo svoju kulturu. Očuvali smo identitet i kulturu i u najtežim vremenima”, poručio je Dodik i naglasio da danas Srbi imaju dve srpske države – Srbiju i Republiku Srpsku. „Prisutni smo u brojnim državama i želim da zahvalim predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu. Njegova saradnja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvorila je put za najbolju i istorijsku saradnju Srba i Mađara”, istakao je Dodik. Takođe je rekao da je upravo Srpska pravoslavna crkva sačuvala identitet srpskog naroda i dodao da je poslednji rat napravio najveću štetu Srbima, jer u brojnim državama sada nemaju ni status nacionalne manjine.


Foto: Srpske nedeljene novine

Pored Milorada Dodika, skupu se obratio i Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za dijasporu, kao i episkop budimski Lukijan. On je istakao da Srbi mogu računati na Republiku Srpsku i Srbiju koje pomažu svoj narod, ma gde on bio.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvo Eparhije budimske, Željko Budimir, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS, ambasador BiH u Budimpešti Biljana Gutić Bjelica, predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj i drugi.

U programu su nastupili gosti iz Srbije: dramska umetnica Vjera Mujović, guslar Mihailo Stevanović, oktet Bogosloveije Svetog Save iz Beograda, kao i domaći umetnici – ženska vokalna grupa KUD-a Taban i muzička grupa Vigad. Iste večeri je u Galeriji Krug otvorena izložba čiji je autor prof. Svetlana Matić iz Beča. Postavka je posvećena Mini Karadžić, kćerki Vuka Stefanovića Karadžića.

„Srpske dane” Eparhija budimska organizuje uz podršku više institucija i organizacija iz Srbije, RS i Mađarske. Kroz različite programe, narednih mesec dana biće predstavljeni srpska kultura, običaji, umetnost i nauka.

Izvor: Sprske nedeljne novine