Početna Događanja Maturanti Bogoslovije u Prizrenu organizovali matursku ekskurziju po Italiji a završili je...

Maturanti Bogoslovije u Prizrenu organizovali matursku ekskurziju po Italiji a završili je posetom Jasenovcu

Maturanti Bogoslovije u Prizrenu svoju matursku ekskurziju pamtiće do divnom putovanju po Italiji. „Maturska ekskurzija drevnom Sicilijom i Italijom započela je jednog toplog popodnevnog septembra 2023. kada je završni razred Bogoslovije u Prizrenu krenuo na svoje veliko putovanje i hodočašće… Od carskog Prizrena do drevnog Drača iz koga smo zaplovili preko debelog mora ka Bariju. Raspoloženi, radoznali i pomalo nestrpljivi, u jutarnjim časovima doputovali smo u Bari, poklonivši se Svetom Nikoli. Bio je to prvi u nizu osvojenih gradova naše avanture. Nakon njega posetili smo peštere stare Matere, Brindizi kod oca Arsenija, stigavši na kraj „čizme” u daleku Kalabriju iz koje smo opet brodili između Scile i Haribde do Sicilije” istakli su mladi maturanti na svojim društvenim mrežama. Oni su dodala da ih fascinirali netaknuta priroda i bajkoviti pejzaži vulkana Etna.

„Na Siciliji pored toga što smo duh drevne Italije osetili u arhitekturi gradova, velelepnih hramova ukrašenih mozaicima, šumovitim selima i plažama, osetili smo ga i u ljudima. Posebno u ličnosti Don Andrea, koji nas je prvi dočekao, a kasnije Don Salvatorea, don Uga i oca Aleksija-pravoslavnog otšelnika”, dodali su oni.


Foto: FB Prizrenska bogoslovija

Svoje putovanje sa Sicilije nastavili su u drevnim gradovima Pompeji, Amalfićanskoj obali gde su celivali mošti Apostola Andreja i Napulju. „Stigavši do Rima u kome smo posetili najranije hrišćanske svetinje od kojih su Santa  Maria Antiqua, crkva svetog Kozme i Damjana, Panteon. Takođe i građevine drevnog Rima – Koloseum i Forum. Kroz obilazak ovih starina upoznali smo nasmejanog i vedrog fratra Rikarda”, opisali su oni svoju posetu italijanskoj prestonici.

U Toskani su uživali u , kako su istakli „najlepšim gradovima Sijeni i Firenci, studentskim gradovima, koji odišu mnogim drevnim građevinama kao i lepotom i pozitivnim duhom mladih. Bili smo gosti na bogoslovskom fakultetu u Firenci kod sjajnog oca Don Luke”.

„Naše dugo putovanje koje je išlo preko gostoprimljive Imole i Milana Maritime – kod dragih domaćima Frančeska i Vesne, zaključili smo obilaskom Venecije, jednog od najlepših gradova u Italiji. Šetajući tesnim ulicama Venecije do trga Svetog Marka osetili smo duh grada, i upoznali  Branka, koji nas je domaćinski ugostio. Naš rastanak sa Italijom obeležen je vožnjom kroz venecijanski kanal, koji će nam zauvek ostati u sećanju”, dodali su mladi maturanti.

Svoje putovanje završili su posetom Jasenovcu, „jednom od najvećih stratišta srpskog naroda, mestu koje je obeležilo srpsku istoriju”. Tamo ih je dočekala igumanija Serafima i već sledećeg jutra služili su liturgiju u ovoj svetoj obitelji. U toku dana posetili su autentične objekte iz Drugog Svetskog rata i obišli mesto na kojem su postradale mnoge nevine duše. „Blagodarni smo Bogu i dobrim ljudima koji su nam omogućili posetu Italiji i obilazak mnogim značajnih znamenitosti i svetilišta na kojima su temelji čovečanstva i hrišćanske vere”, naglasili su ovogodišnji maturanti Bogoslovije u Prizrenu.