Početna Vesti Ambasador Srbije u Budimpešti Ivan Todorov odlikovan ordenima Eparhije budimske prvog reda...

Ambasador Srbije u Budimpešti Ivan Todorov odlikovan ordenima Eparhije budimske prvog reda kao i ordenom mađarske države

Ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov odlikovan je u Sabornoj crkvi u Sentandreji Ordenom Eparhije budimske prvog reda za posebne zasluge za Eparhiju budimsku i poseban doprinos izgrađivanju odnosa između Mađarske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Episkop budimski Lukijan je tom prilikom posebno istakao umeće i doprinos ambasadora Ivana Todorova u izgradnji mira i prijateljstva između Srbije i Mađarske i naroda dve zemlje.

Episkop Lukijan je dodelio ambasadoru Todoru orden Eparhije budimske prvog reda
Foto: Ambasada RS u Budimpešti

Po primanju ordena ambasador se zahvalio episkopu Lukijanu, Eparhiji i sveštenstvu sa kojima je tokom svog mandata u Budimpešti negovao izuzetne službene ali i prijateljske odnose. Naglasio je da će ostati vezan za Eparhiju i za Mađarsku i da će čelično prijateljstvo Srbije i Mađarske nastaviti da traje.

Ambasador je takođe odlikovan u Ministarstvu spoljnih poslova i spoljne trgovine u Budimpešti Ordenom mađarske države sa komandantskim krstom. Ovo priznanje dodeljuje predsednik Mađarske za izuzetne zasluge u unapređenju političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa Mađarske i Republike Srbije, posebno u znak priznanja za izuzetan doprinos u organizaciji strateških zasedanja Vlada Republike Srbije i Mađarske, kao i u formiranju Strateškog saveta za saradnju Republike Srbije i Mađarske. Orden je ambasadoru Todorovu uručio Peter Staraj, državni sekretar za bezbednosnu politiku i energetsku bezbednost u Ministarstvu spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske.

Foto: Ambasada RS u Budimpešti