Početna Informacije Premijera filma „33 anđela” 18. oktobra u Nišu i 20.(10.) u Beogradu

Premijera filma „33 anđela” 18. oktobra u Nišu i 20.(10.) u Beogradu

Premijera filma ,,33 anđela” biće 18. oktobra u Nišu u bioskopu Vilin Grad, a u sprskoj prestonici, u Beogradu, 20. oktobra u bioskopu Balkan. Veliko interesovanje vlada za ovim filmom, posebno u Beogradu, pa se za predstavnike srpskog rasejanja Milka Kajganić iz Švajcarske, inače koscenarista ovoga filma ponudila da obezbedi ulaznice. Ona je zamolila sve koji žele ulaznice da joj se što pre jave.

Premijeri će prisustvovati potomci kao i gosti iz Norveške, Izraela, Švajcarske. Planiran je i panel u Nišu na kome će svoje izlaganje imati ugledni profesori iz inostranstva kao i istoričari iz Srbije.

Film prikazuje stradanje više od dve stotine maloletne srpske dece tokom Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj, koja su iz logora smrti u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (Jasenovac, Sisak, Stara Gradiška ali i sa Starog Sajmišta) poslati na robovski rad u Norvešku.

„Film duboko svedoči o njihovim patnjama i nepravdi koja im je naneta, dok istovremeno pruža glas svedoka i potomaka koji nastoje sačuvati sećanje i istinu o ovoj tragičnoj epizodi. „33 Anđela” je snažna priča o stradanju dece i njihovom nasleđu, koja nas podseća na važnost čuvanja sećanja i poštovanja života. U filmu će gledaoci videti svedočenja logoraša koji su preživeli logore smrti u NDH kao i potomke stradali dece u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata u Norveškoj”, istakao je Branko Dimović Dimeski autor i producent filma.

On se ujedno zahvalio velikom broju potomaka kojima je istina o stradanju njihovih bližnjih važna i da su neki posle osamdeset godina saznali istinu. Film su podržali i institucije i pojedinci iz Norveške, Izraela, Švajcarske, Republike Srpske i Srbije.

Autor i producent je Branko Dimović Dimeski, reditelj Goran Vukčević, direktor fotografije Dejan Tršić, ko-scenaristi: Milka Kajganić i Branko Dimović Dimeski. Stručni saradnici su: dr Johanes Solberg, Jelena Stojković, Đorđe Bojanić-istoričar, Branislav Gajić i Aleksandar Dinčić-istoričar. Muzika –  Stela Toresen, Andrej Stojanović i Nikola Mitić.