Početna Događanja Prosvjeta iz Austrije uz brojne zvanice i svoje đake obeležila deceniju postojanja

Prosvjeta iz Austrije uz brojne zvanice i svoje đake obeležila deceniju postojanja

Svečanom akademijom u Albert hali, SPKD Prosvjeta Austrija obeležila je deceniju postojanja Prosvjetine Mreže dopunskih škola srpskog jezika u Austriji, koja je od nedelje postala bogatija za još 10 novih škola. Danas širom Austrije postoji 32 razreda koju organizuje Prosvjetina škola srpskog jezika sa 1.000 đaka srpskog porekla. Ovom školom oni čuvaju srpski jezik, održavaju vezu sa maticom, usvajaju kulturu svojih roditelja i čuvaju tradiciju svojih predaka.

Na velikoj svečanoj akademiji goste su pozdravili predsednik Prosvjete Marko Sarić i izaslanik episkopa Andreja protojerej-stavrofor Petar Pantić. Manifestacija je otvorena otvoren himnom Srbije, koju je izvela Jelena Krstić, učestvovali su Mali hor Prosvjete, kao i đaci iz Beča i Graca sa recitacijama.

Prisutnima je prikazan i film o istoriji Prosvjetine škole srpskog jezika, a osnivač, Srđan Mijalković je održao toplu besedu o počecima i trajanju škole i zahvalio svima koji su pomogli u tom poduhvatu. 

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, bio je specijalni gost ove akademije. On je, kao i uvek do sada pohvalio napore i rad Prosvjete na formiranju i negovanju škola. Dan kasnije Gujon je sa Srđanom Mijalkovićem, osnivačem i rukovodiocem Prosvjetine mreže škola, svečano je otvorio novih deset odeljenja.


Foto: Prosvjeta Beč

Arno Gujon je prisutnima ispričao kako je izgledao njegov prvi dolazak za Beč i upoznavanje sa članovima Prosvjete 2016. godine. Tada je bio zadivljen kako jedno udruženje može da vodi škole srpskog jezika širom Austrije, a tada ih je bilo 10-ak.  „Tada smo uvideli da bez podrške institucija Srbije razvoj tog projekta, i pored ogromnog potencijala, ne bi bio moguć. Nisam mogao tada ni da slutim da ću jednog dana, iz jedne institucije, moći da pomognem razvoju dopunskih škola srpskog jezika u Austriji”, naglasio je Gujon.

On je naglasio da je jedan od prioriteta Uprave da pomogne u osnivanju dopunskih škola srpskog jezika u inostranstvu i omogući deci rođenoj u rasejanju da u potpunosti savladaju srpski jezik, što nije sasvim jednostavno.  „To je veoma važno, jer je jezik više od sredstva komunikacije. Jezik je u srži kulture i identiteta svakog naroda. Ko čuva jezik – čuva identitet, jer jezik održava ko smo i odakle smo, on je nit koja povezuje sve Srbe gde god da žive, sve generacije Srba kroz vekove. I pored gramatike i ćirilice, deca uče o kulturi i istoriji Srba. Kad znamo jezik, znamo kulturu, čuvamo identitet i korene”.  Gujon je dodao da su Srbi u Austriji jedna od najbrojnijih manjinskih zajednica u ovoj zemlji, koji poštuju Austriju, ali ne zaboravljaju ko su i odakle su. Oni vole Srbiju, njenu istoriju, kulturu i jezik.

Uprava je u protekle tri godine finansirala rad i otvaranje srpskih škola u Austriji sa 7.750.000 dinara, donirala 10.000 udžbenika i lektira kao i didaktički materijal.
Danas po rečima Gujona u 16 zemalja srpski jezik uči 7.500 đaka, što ukazuje da su roditelji shvatili značaj očuvanja maternjeg jezika. Uprava je u prethodne tri godine otvorila 34 škole širom sveta, u Austriji, na Malti, u Rusiji, Španiji, Portugaliji, Holandiji i na Kanarskim ostrvima.

Srđan Mijalković, inicijator Prosvjetine škole sprskog jezika u Austriji
Foto: Prosvjeta Austrija

Današnji predsednik Prosvjete u Austriji Marko Šarić odao je posebno priznanje Srđanu Mijalkoviću, prvom predsedniku Prosvjete na istrajnosti u realizaciji i razvoju ovog velikog projekta i rekavši da je želja da škole srpskog jezika slave još mnogo decenija.
 
Obraćajući se prisutnima Mijalković je rekao da je Prosvjetinoj mreži škola prva podršku dala Srpska pravoslavna crkva, a da su se zatim priključivale druge institucije i organizacije. Prvi razredi imali su časove u crkvenim prostorijama. „To je podignuto na viši nivo sa dolaskom episkopa Andreja. Zatim je ovaj projekat povezao mnoge ljude, institucije, crkvu, Upravu za dijasporu, ambasadu, konzulat, Predstavništvo RS, srpske organizacije i mnogo roditelja i dece. Nije bilo jednostavno sve to uvezati, ali pokazalo se da možemo da pokrenemo nešto važno i da to može da uspe”, dodao je Mijalković, naglasivši da ceo projekat nije lako održati pošto svake godine treba obezbediti neophodna sredstva. „Bez zajedničkog rada institucija, a uz našu volju i dobru koordinaciju imamo sada srpske škole u celoj Austriju. Svake godine se čudim kako uspevamo da obezbedimo sredstva, jer nam je potrebna stabilnost, ne zbog nas, nego zbog naše dece i ljudi koji ovde žive”, rekao je Srđan Mijalković, današnji potpredsednik Prosvjete.

Svečanoj akademiji su se odazvali i Žarko Obradović, ambasador Srbije pri OEBS-u, Siniša Bencu, ambasador BiH u Austriji, kao i Srbi sa čitave teritorije Austrije.