Početna Događanja Prvim godišnjim koncertom SKC Sindelfingen povezao je mlade iz Nemačke, Francuske i...

Prvim godišnjim koncertom SKC Sindelfingen povezao je mlade iz Nemačke, Francuske i Švajcarske

Prvi godišnji koncert Sprskog kulturnog centra Sindelfingen iz istoimenog grada (Sindelfingena) nedaleko od Štutgarta minulog vikenda okupio je predstavnike devet ansambala iz Nemačke, Francuske i Švajcarske. Bio je to koncert za pamćenje, na kome su, po zna koji put mladi igrači kojima je Srbija -Republike Srpske, kao i celokupni srpski narod u duši, srcu, pokazali kako se voli zemlja svojih predaka i kako se neguje tradicija, igra i običaji u rasejanju.

Ovim koncertom Sprski kulturni centar je obeležio i 47 godina postojanja. „Krenuli smo davnih dana sa jednom folklornom sekcijom, menjali imena udruženja kroz neke burne godine ali nikada nismo odustali ma kaka god vremena bila da negujemo i prenosimo našu tradiciju na našu decu.  Tako da danas SKC Sindelfingen sa velikim ponosom ima blizu 100 dece u 3 folklorne sekcije od bambini grupe, preko dečijeg i prvog ansambla” rekao je pred prepunom salom predsednik Centra Zajo Domuz. On je dodao da se Centar ponosi i time da ima „ne samo decu što su izgubili srce na folklornu čar nego i veliki broj roditelja koji se bavi folklorom u takozvanoj grupi AGAPE što u prevodu iz grčkog znači Ljubav”.


Foto: Rasejanje.info

On je u ime Srpskog kulturnog centra predao zahvalnicu čika Ljubi Sariću, jednom od osnivača tadašnjeg jugoslovenskog kluba Rade Končar u Sindelfingenu, koji je kasnije promenio ime u SKC Sindelfingen i koji je decenijama podučavao sve koji su želeli da igraju folklor, nego u Sindelfigenu sa okolinom već u 33 mesta i grada i Nemačkoj (pretežno u pokrajini Baden-Virtemberg). Uz divne reči zahvalnosti dragom čika Ljubi kao i učesnicima ovog divnog koncerta na bini su se smenjivali igrači kulturno umetničkih društava Sloga i Morava iz Štutgarta, Sloga iz Manhajma, Radost iz Leverkuzena, Jelek iz Vupertala, Srpski kulturni centar Ofenbah iz Ofenbaha (kraj Frankfurta), Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda u Švajcarskoj kao i ANIP Oro iz Pariza. Pored njih nastupila su i četiri ansambla domaćina (bambini grupa, dečija, izvođački ansambl i seniorska grupa).

Umetnički rukovodilac SKC Sindelfingen Sale Simović je odlično odradio kompletnu organizaciju, dok su članovi i uprava SKC tokom cele večeri bili pravi i vredni domaćini, koji su brinuli o svojim gostima. Nije bilo lako ugostiti oko 900 osoba pošto su svi igrači i oni stariji koji su nosioci ovakvih manifestacija bili na bini.
Umetnički rukovodilac SKC Sindelfingen Sale Simović je odlično odradio kompletnu organizaciju, dok su članovi i uprava SKC tokom cele večeri bili pravi i vredni domaćini, koji su brinuli o svojim gostima. Nije bilo lako ugostiti oko 900 osoba pošto su svi igrači i oni stariji koji su nosioci ovakvih manifestacija bili na bini.


Foto: Rasejanje.info

Predsednik SKC Sindelfingena Zajo Domuz je na početku koncerta pozvao publiku da za vreme nastupa dece i omladinaca svi zajedno uživaju u njihovim nastupima i da se pruži pravo poštovanje koje i zaslužuju. „Kao što oni imaju disciplinu i trude se na svakoj probi da savladaju korake i koreografije ajde da se i mi potrudimo da tokom nastupa ne budemo baš preglasni, tako da svi možemo da uživamo”. On je poručio, sa čime su svi prisuti u hali složili a to je da „moramo biti sretni da imamo divnu decu što žele da neguju i sačuvaju tu našu tradiciju i kulturu. Ponosni su kada se presvuku u tradicionalne nošnje i nastupaju pred velikim brojem gledaoca a tu budu i njihovi školski drugari, nastavnici itd. Nimalo ih nije sram nego se ponose sa tim. Možemo uz njih da uživamo, da se veselimo i družimo. Mnoge nacije i klubovi to više nemaju i nestali su za vreme korone itd. Hvala vam još jednom u ime SKC Sindelfingen”, dodao je predsednik Domuz.

Goste su pozdravili tek pristigla generalna konzulka Bosne i Hercegovine Vera Sajić, šef predstavništva Republike Srpske u Štutgartu Mićo Ćetković, kao i protojerej Stanko Rakić, koji je blagosiljao skup.  Za dobro raspoloženje bio je zadužen Žeksi bend iz Ofenbaha, koji je već niz godina čvrst sastav SKC Sindelfingena na raznim proslavama.


Foto: Rasejanje.info

Po završetku koncertu mladi su imali svoju žurku do dva časa posle ponoći, gde su se družili, pevali, uživali i naravno povremeno zajedno igrali kolo.

Zasigurno će ova manifestacija svim učesnicima ostati u sećanju po divno izvedenim koreografijama i lepom druženju. U razgovoru sa mladima iz mnogih udruženja za portal Rasejanje.info  igrači su rekli da u svojim matičnim državama i kroz druge aktivnosti nemaju ovakav način druženja, gde se duše napuni, nahrani… uz divne pesme, smeh i igre, ali i upozna slična ili srodna duša, sa kojom se rado ostaje u kontaktu. I zbog toga je dodatno folklor jedinstven i poseban i delimično i zbog toga se i neguje u rasejanju, te su mladi pozvali i ostale da im se pridruže i da zajedno neguju srpsku igru i da upoznaju deo svoga naroda.