Početna Događanja U Italiji održana treća po redu Gulašijada Kulturnog udruženja Srba Mladost

U Italiji održana treća po redu Gulašijada Kulturnog udruženja Srba Mladost

U centralnom parku Ipodromo italijanskog gradića Lonigo kraj Vićence, u organizaciji Kulturnog udruženja Srba Mladost održana je treća po redu Gulašijada.

Vreme je i pored najavljene loše vremenske prognoze bilo idealno. „Sunčan i topao dan, idealan za kuvanje na otvorenom u prirodi. U kulinarskom nadmetanju za najbolji gulaš se prijavilo 15 domaćih ekipa, među kojima je bilo i onih koje su u svom sastavu imale i specijalne goste sa Kosova i Metohije. Bile su to ekipe koje su činili članovi bratskih udruženja, srpske dopunske škole Sveti Sava iz Alontea, kao i drugi prijatelji koji su učestvovali u kuvanju i organizaciji sa svojim porodicama. Oni su se okupili u jutarnjim časovima i u kotlićima na vatri pripremali gulaš do popodneva. Za degustaciju i ocenjivanje je izabran šestočlani zvanični žiri, koji su imali težak zadatak u proglašenju pobednika, jer je svaki od 15 gulaša bio jako ukusan i specifičan na svoj način”, zapisao je Rajko Stefanović a preneli predstavnici Saveza Srba u Italiji. Prvo mesto osvojila je grupa pod nazivom „Numa tare senior”. Njihova nagrada je pored pehara bila i novi kotlić. Drugo mesto pripalo je timu „Perla nera”, a treće „Kako vetar duva”. Sve ekipe su od organizatora dobile zahvalnice za učešće.


Foto: S.Petrović

Željko Stojanović iz Orđana, član ekipe „Numa tare senior” je upitan da otkrije tajnu pobedničkog recepta: „Tajna uspeha je u jednoj prijatnoj, zdravoj pozitivnoj atmosferi a drugo svi sastojci su prirodni. I ono što je najbitnije tu je i rakija „mirovača“ koju je ispekao moj tast Miroljub iz Gložane. I to je to, druge tajne sastojke ne bih otkrivao da bi pobedili i sledeći put”, preneo je Savez Srba u Italiji, njegovu izjavu.

U nastavku dana, kako to i dolikuje ovakvo jednoj manifestaciji, usledio je zajednički ručak uz druženje i zabavu. Najmlađi članovi udruženja Mladost i omladinci predstavili su se folklornim nastupom. „Na kraju programa uz obilje hrane, pesmu i muziku uživo nastavljeno je druženje do kasno u noć. Za sve goste i posluženje su se pobrinule vredne članice i članovi udruženja Mladost. Manifestaciju je medijski propratila i RTV Braničevo, a sponzori događaja su bili DS Servis Dragana Stepanovića, prevoz putnika i robe Rade, prevoz Nuki i sin Dragan, auto-kuća Serđo i pekara Konte”, preneo je Savez Srba u Italiji.

Nastup mladih igrača KUS Mladost
Foto: S. Petrović

Domaćini ove manifestacije uložili su ogroman napor kako bi se sve odvijalo u najboljem redu. Utiske je preneo potpredsednik Željko Marković: „Zahvaljujem se svim učesnicima što su došli u tolikom broju. Iskreno, nismo se nadali ovolikom odazivu. Ali, ovog puta sve je ispalo prelepo. Što se tiče ostalih stvari, vreme nas je poslužilo što je najbitnije. Dosta učesnika je bilo, ali jedan je morao da pobedi. Tako da sve u svemu, iako imamo jedan pobednički pehar u suštini svi su pobednici jer je kvalitet pripremljenih gulaša bio izuzetan. Nadamo se da su se svi takmičari osećali dobro. Na kraju, zahvalio bih se: svim takmičarima na učešću, Savezu Srba u Italiji i na prisustvu njihovog predstavnika Jelene Glišić, zatim članovima našeg Udruženja, kao i predstavnicima opštine Lonigo, odnosno Andreji Kastelo koji je bio naš gost”.

Kulturno udruženje Srba Mladost iz Loniga osnovano je 2019. godine, broji oko 170 članova i članovi su Saveza Srba u Italiji. Imaju tri folklorne sekcije, dečiju, omladinsku i veterane.