Početna Vesti 40 Srba iz Nemačke „zaglavljeno” u Jerusalimu

40 Srba iz Nemačke „zaglavljeno” u Jerusalimu

40 Srba iz nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija, predvođeni protojerejom-stavroforom Danilom Radmilovićom iz crkvene opštine Esen krenuli su prošle nedelje na pokloničko putovanje u Izrael. Stigli su u četvrtak i krenuli u obilazak. Posetili su Vitlejem.  Prilikom dolaska u Jerusalim upali u raketni napad Hamasa na Izrael. Protojerej-stavrofor Danilo Radmilović izjavio je za list „Rajniše post” da se skoro svake sekunde čule eksplozije protivraketne odbrane. Od kada su se smestili u hotel morali su svaki čas da se sklanjaju u sigurno sklonište. Prestao je da broji koliko puta je to bilo. Hotel se usuđuju da napuste samo na kratko i to da bi u neposrednoj blizini pronašli neku prodavnicu i obezbedili hranu. Mnoge radnje su zatvorene.


Foto: D. Radmilović

Najveća briga mu je kako da se vrate za Nemačku. On se oseća odgovornim za celu grupu od 40 ljudi. Kako je nemački list preneo svi se osećaju „prilično izgubljeno i ostavljeni na cedilu”. Imali su kontakt sa Ministarstvo inostranih poslova Nemačke ali im još nije jasno kako će se vratiti. Većina letova je otkazana a oni koji nisu su postali jako skupi. Postoji mogućnost da se vrate preko Kaira ali bi za to morali da putuju autobusom što može bi lako moglo da ih košta života.

Ipak u sred ove cele gužve juče je ocu Danilu bio rođendan. Nikome nije do slavlja, ali je osoblje hotela ipak pokušalo da ih razvedri i spremilo mu je rođendansku tortu. Ovo pokloničko putovanje, koje je za sve poklonike trebalo da bude nešto najlepše u životu se pretvorilo u košmar.  Među 40 osoba ima i dece. Srećom svi su dobro. Za sada je najvažnije naći rešenje kako da se vrate.

Redakcija portala Rasejanje.info će i dalje biti u kontaktu sa njima.

Protojerej-stavrofor Danilo Radmilović sa najmlađima ovogodišnjeg putovanja u Izrael
Foto: arhiva D. Radmilović