Početna Informacije Festival Minja Subota je i za decu srpskog rasejanja uzrasta od 5...

Festival Minja Subota je i za decu srpskog rasejanja uzrasta od 5 do 14 godina

Dečiji kulturni centar Beograd (DKCB) i Fondacija Minja Subota pozivaju decu iz regiona i dijaspore da zajedno sa decom iz Srbije učestvuju u drugom po redu Festivalu Minja Subota. Festival, koji je posvećen jednom od naših najznačajnijih stvaralaca za decu, okuplja vokalne soliste uzrasta od 5 do 14 godina iz Srbije, regiona i dijaspore koja umeju i vole da pevaju pesme čuvenog Minje Subote. Pored čuvanja velike zaostavštine istaknutog autora za decu, ovaj festival poziva decu da pevaju dečje pesme koje poseduju dragocene vaspitne i estetske vrednosti.

Takmičar na ovom festivalu treba da otpeva:

1.  JEDNU kompoziciju iz opusa dečjih pesama Minje Subote

2. JEDNU dečju pesmu po slobodnom izboru, na srpskom ili stranom jeziku (u slučaju strane dečje pesme dostaviti originalni tekst i njegov prevod).  Dečja pesma treba da ima umetničku vrednost i da je sadržinom i tekstom prilagođena uzrastu dece. Dozvoljeno je izvođenje i novih dečjih pesama, ukoliko ispunjavaju zadate kriterijume.

Izvođenje svake od ove dve pesme treba ograničiti na izvođenje od početka pesme do kraja prvog refrena (oko 90 sekundi).

Dete može pevati bez instrumentalne pratnje („a capella”) ili uz neki instrument (klavir, harmonika, gitara…), dok se pesma Minje Subote može izvoditi i uz instrumentalnu matricu (bez nasnimljenih vokala). Svako odstupanje od ovih pravila može izazvati diskvalifikaciju takmičara. Takmičenje za decu iz regiona i dijaspore i teritorije održava se u onlajn formatu. Rok za dostavu video snimaka preko viber aplikacije na broj telefona +381 60 667 33 03 je 20. oktobar 2023. godine.

U posebnoj poruci preko vibera treba poslati podatke deteta – ime, prezime, razred i školu (vrtić, ako je dete mlađe), grad i državu, kao i ime roditelja sa čijeg se telefona šalje prijava.

U drugoj poruci poslati video snimak izvođenja odabrane pesme Minje Subote, sa obaveznim predstavljanjem na početku. U trećoj poruci poslati video snimak izvođenja dečje pesme po slobodnom izboru, sa obaveznim predstavljanjem na početku.  

VIDEO snimak mora biti snimljen telefonom, uživo, tako što se telefon postavi na stabilnu – statičnu površinu, okrenut ka detetu koje peva. Dete bi pre svake pesme trebalo da se predstavi i kaže šta će pevati. Nije dozvoljeno da se dete snima u selfi poziciji, tj. da rukom drži telefon-kameru i da se pokreće.

Takmičare će ocenjivati stručni žiri, predvođen urednicom festivala Leontinom Vukomanović, a nakon selekcije i žiriranja na osnovu osvojenih bodova pobednicima će biti dodeljene diplome i plakete. Selekciona komisija i žiri ocenjivaće tačno intoniranje melodije, izražajnost interpretacije i kvalitet glasa.

„Kako bismo sačuvali dragoceno muzičko nasleđe koje nam je Minja ostavio i izborili se sa sve većim uplivom neadekvatnog muzičkog sadržaja kojim su naši najmlađi okruženi, došla sam na ideju da pokrenemo takmičenje koje bi deci vratilo dečju pesmu, a naše muzičke pedagoge u školama, ne samo u Srbiji već i u dijaspori, ohrabrili u naporima da se deca pravilno psihofizički razvijaju. Dečje interpretacije krasi sloboda i razigranost pa ćemo podsticati i roditelje da bez forsiranja pružaju deci sadržaje koje su im namenjeni” – istakla je urednica festivala Leontina Vukomanović.

Završnica festivala i svečano proglašenje pobednika održaće se 7. novembra, u 18 časova, u Dečjem kulturnom centru Beograd.