Početna Kultura Projekat srpskog kratkog animiranog filma „Roksanda” na forumu BAF u Solunu

Projekat srpskog kratkog animiranog filma „Roksanda” na forumu BAF u Solunu

Projekat srpskog kratkog animiranog filma „Roksanda” u režiji Dragana Jovićevića, odabran je za učešće na forumu BAF (Balkan Animation Forum) koji će biti održan 22. oktobra u Solun, u okviru Festivala animacije TAF (Thessaloniki Animation Festival). Balkan Animation Forum (BAF) u Solunu organizuje se četvrti put zaredom, sa ciljem povezivanja animatora sa Balkana, uspostavljanja čvršće koprodukcione veze i unapređenja projekata animiranih filmova, zbog čega su među gostima i američki eksperti.

Tom prilikom, ovaj film u nastanku će se predstaviti međunarodnoj komisiji, koja će odlučivati o najboljim projektima budućih filmova, uz još šest naslova iz zemalja Balkana. Među članovima komisije su i Džon Osborn i Tedi Grouja, autori i producenti angažovani u velikim holivudskim studijima, kao i Tim Alen (Tim Allen), čuveni animator lutaka u stop-motion tehnici, koji je između ostalog radio na i filmovima Vesa Andersona („Ostrvo pasa), Tima Bartona („Mrtva nevesta) i nedavno na Oskarom nagrađenom filmu „Pinokio Giljerma Del Tora.

Film „Roksanda, inspirisan kratkom pričom Vanje Živković, nastaje upravo u stop-motion tehnici. Producenti filma su Predrag Azdejković (Merlinka festival) i Dragan Jovićević (Greifer), a izvršna producentkinja je Vesna Grba (Mini Film). Autorski tim čine još i Nebojša Vasić, direktor fotografije, Vladimir Matić Kiriljov, koncept artist i Aleksandra Đurišić, animatorka. Lutke su izradili Katarina Bugarski, Vladimir Matić Kiriljov i Nenad Gajić, kostimografkinja je Nataša Šarić, scenografkinja Anđela Mandić, a za kompjutersku animaciju zaduženi su Andrija Tomašević i Rules Studio.

Sinopsis ovog filma nam zasad otkriva sledeće: Puriša je jedini dečak u porodici veštica, u kojoj su moći namenjene samo ženama. Majka, baba i sestre odlučuju o sudbinama ljudi, o klimatskim promenama, o društvenim prevratima… Lišen moći, Puriša se ne uklapa u život članica svoje porodice, ali ni u svet oko sebe, koji je vrlo često surov prema njemu i nespreman da prihvati to što se dečak razlikuje od drugih. Njegova jedina životna uzdanica je veštica zaštitnica Roksanda, koju viđa samo u snovima. Međutim, došao je dan kada će se sve promeniti u Purišinom životu. Sve, iz korena… Po izlasku iz kuće i povratku u nju, više ništa neće biti kao pre.

Snimanje ovog zahtevnog lutka filma je u toku, u prostorijama beogradskog Teatra Vuk, koji je u potpunosti opremljen i prilagođen snimanju u tehnici stop animacije. Nastanak filma podržao je Filmski centar Srbije na svojim redovnim konkursima za razvoj i sufinansiranje kratkometražnog animiranog filma.

Izvor: Filmski centar Srbije