Početna Kultura Roman „Beli grad”, Vesne Nešić Nedić iz Kanade biće predstavljen na Sajmu...

Roman „Beli grad”, Vesne Nešić Nedić iz Kanade biće predstavljen na Sajmu knjiga u Beogradu

Roman prvenac Vesne Nešić Nedić „Beli grad” biće predstavljen u subotu 21. oktobra u 18 časova na Beogradskom sajmu knjiga na štandu IK Čigoja.

Glavna junakinja romana je Baša, mlada žena udata za vođu plemena, visokosituirana u društvu. Nesuglasice između supružnika počinju da rastu kada Baša upoznaje tajanstvenog putnika tokom prolaska karavana kroz selo, od koga doznaje priču o Belom gradu i njegovoj davno izgubljenoj ljubavi. Ona odlučuje da napusti selo i krene u potragu za tajanstvenim gradom. Prepustite se ovoj uzbudljivoj epskoj avanturi i otkrijte da li će Baša pronaći svoj mir i sreću u Belom gradu.

Ova knjiga pruža ne samo nezaboravno putovanje i mističnu atmosferu, već istražuje važnost veze između majke i kćerke, kao i različite oblike ljubavi koji se javljaju tokom putovanja, temu muško-ženske, kao i jednopolne ljubavi, ističući različite oblike povezanosti. Uzbudljiva priča otkriva i snažnu poruku o značaju prenošenja priča iz prošlosti. „Beli grad” je neodoljivo putovanje koje spaja magičnu mitologiju, ljubav i otkriće sopstvenog puta. Posle sajma, knjiga će biti dostupna za onlajn kupovinu preko izdavača, IK Čigoja, kao i u brojnim popularnim knjižarama. Van Srbije knjiga se može naručiti preko veb sajta: vesnanedic.com

O autorki romana Beli grad

Roman „Beli grad“ je prvi roman Vesne Nedić (devojačko Nešić). Rođena je u Beogradu gde je živela do 1999. kada je emigrirala u Kanadu. Sa porodicom sada živi u Torontu. Vesna je po profesiji diplomirani građevinski inženjer. Ali od rane mladosti pisanje joj je bilo hobi, kao i novinarstvo. U toku studentskih dana bila je urednica studentskog glasila na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Povremeno je radila na Studiju B i pisala za Politikin Zabavnik.

Po dolasku u Kanadu povremeno piše za Novine Torontо. Godine 2014. objavljuje zbirku priča Na kraju sveta i druge priče (At the End of the World and other stories), dvojezično na srpskom i engleskom, koje po autorkinim rečima predstavljaju omaž njenom detinjstvu.

Vesna Nedić 2014. osniva srpsko-kanadski časopis САН-SAN magazine, koji ima misiju da doprinese očuvanju srpske kulture, jezika i identiteta u dijaspori. Tokom godina ostaje u ulozi glavne i odgovorne urednice ovog časopisa, a kao novinarka obrađuje intrigantne intelektualne teme iz savremenog života i sveta. Časopis SAN izlazi u Torontu sezonski, na svaka tri meseca, u štampanom i digitalnom izdanju.

O knjizi „Beli grad”

„Ovaj roman je izatkan nitima ljudske duše, osećanja i snova. Kroz roman se prepliću spone između davne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti a autorka se poigrava sa pričom koja se odvija u vremenu pre nove ere i analogijama iz današnjeg vremena, kao što su društveni odnosi, emancipacija žena, LGBT, život u imigraciji, itd. Čitaoci iz savremenog doba doživljavaju refleksiju kroz ovu priču smeštenu u antičko doba što je bio i jedan od autorkinih ciljeva“ – rekao je Bojan Marković, doc. dr na Učiteljskom fakultetu  u Beogradu.

Za portal Rasejanje.info Marina Bulatović