Početna Kultura U Veneciji se otvora kolektivna izložba „Identitet”

U Veneciji se otvora kolektivna izložba „Identitet”

Svečano otvaranje kolektivne izložbe „Identitet” je u sredu 18. oktobra u 18 sati u Veneciji, na adresi Palazzo Pisani Revedin, San Marco 4013/a, Venezia

Srpska zajednica u Italiji poziva na otvaranje kolektivne izložbe pod nazivom „Identitet” na kojoj će biti predstavljena dela tri umetnice: Jelena Borovčanin, Ivana Bukovac i Marija Marković. Sve tri su srpskog porekla, ali pripadaju različitim kulturnim i umetničkim pravcima. Jelena Borovčanin koristi najviše multimedijalni materijal i na taj način je bliža dekoraciji; Ivana Bukovac se izražava prvenstveno slikarstvom; Marija Marković je sasvim posvećena vajarstvu. Umetnice vezuje zajedničko srpsko poreklo, dok su im kulturni i umetnički putevi različiti.

Izložbu i katalog je pripremio Saverio Simi de Burgis.  Ovaj lep kutlurni događaj je podržana od različitih institucija, organizacija i sponzora: Generalni konzulat Republike Srbije u Trstu i generalni konzul Ivana Stojiljković je podržao ovu manifestaciju, kulturno udruženje Paolina Paulon iz Vićence okupio je ove tri umetnice. Savez Srba u Italiji i nekoliko sponzora, uključujući Publikum doo, DDOR osiguranje-grupa Unipol, Cards Print doo i Model 5, velikodušno su doprineli da ova izložba postane realnost.


Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

Izložba će biti otvorena od četvrtka 19.10. do subote 4.11.2023. Ulaz je slobodan, a radno vreme palate Pisani Revedin je od utorka do nedelje 10:30 – 13:30 sati kao i 14:00 -18:30.

Jelena Borovčanin rođena je u Kruševcu 1987. Na umetničku scenu stupila je svojom prvom samostalnom izložbom 2017. Kritička javnost Jeleninu tehniku prepoznaje kao novi pravac savremene umetnosti. Magistrirala je političke nauke. Jelena stvara slike od stakla, kao samouki umetnik, tehnikom čiji počeci datiraju od trenutka kada je u nesreći palo staklo na nju. Taj događaj predstavlja viziju koju Jelena prikazuje kroz motive tokom desetogodišnjeg stvaralaštva.

Za izložbu „Identitet” Jelena je pripremila koncept od sedam mapa u kojima ističe vezu između Srbije i Italije kroz istoriju i povezuje svoj identitet. U svom radu koristi italijanski novac za obeležavanje važnih mesta. Počevši od mape „Rimskog carstva” preko „Sirmijuma”, do karte „Putevi Marka Pola” i mape „Venecija” predstavlja svoje korene i vezu sa Italijom. Svaka mapa posebno ima svoju priču, ali zajedno predstavljaju jednu celinu, istoriju povezivanja dve zemlje sa jasnom linijom identiteta koja je vidljiva i koja ima značaj.

Ivana Bukovac, akademski slikar, rođena 1985. godine u Srbiji, nakon završene srednje dizajnerske škole, seli se u Veneciju, gde studira slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti. Tokom studija, posvećuje se slikarstvu kao umetničkom sredstvu izražavanja i sa svojim slikama učestvuje na prvim izložbama u Italiji. Nakon dugog perioda istraživanja folklora i narodne nošnje, pomera svoje interesovanje ka analizi komplikovanog odnosa, koji vezuje identitet i memoriju, slikajući figure i lica u neprestanom istraživanju sebe i svog intimnog prostora.

Njen umetnički rad, često autobiografskog karaktera, dovodi do realizacije slika sa elementima vezanim za sećanje ili događaje iz prošlosti, koji na njenim slikama dobijaju novo značenje i imaju moć da promene smisao onoga što je naslikano.

Marija Marković je rođena je u Beogradu. Akademski je vajar. Obrazovanje stiče na Akademiji likovnih umetnosti u Veneciji. Njeno školovanje započelo je u rodnom gradu, gde je dve godine pohađala u privatnom ateljeu vajara Gradimira Rajkovića. Kasnije se preselila u Veneciju, gde je nastavila svoje umetničko obrazovanje. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Veneciji pod mentorstvom Andreje Grasija. Naredne godine dobija Erasmus stipendiju za studiranje u Francuskoj. Po povratku na Akademiju, završila je specijalističke studije za vajare sa Đuzepeom La Brunom. Marija smatra da treba dalje razvijati svoje studije na Stručnom Institutu za umetnost i zanate u Ortiseju u Južnom Tirolu. Tamo je stekla dve specijalističke diplome, prvu u rezbarstvu drveta, a drugu za vajara u drvetu.

Marija je predsednica Međunarodnog kulturnog udruženja „Atelier 3+10”, u kome se bavi promocijom savremene umetnosti. Izložbe koje organizuje i na kojima učestvuje kao umetnica su visokog nivoa i uglavnom podržane od strane različitih italijanskih i stranih institucija. Nedavno, iz poslovnih razloga, preselila se u Abruco, tačnije u Peskaru. Tamo radi kao profesor u srednjoj likovnoj školi. Svoj umetnički pravac nastavlja u izradi skulpture u kamenu sa planine Majele gde je počela da radi skulpture u kamenu sa iste planine. U međuvremenu, nastavlja da izlaže i učestvuje na raznim simpozijumima u Italiji i drugim zemljama. Osim kamena i drveta, takođe pravi skulpture u ledu i snegu. Njeni radovi su izloženi ne samo u Evropi, već i u Kini.